Το Κατάρ ενώπιον των αμερικανικών δικαστηρίων για υποστήριξη της τρομοκρατίας


  
Φεβρουάριος 10, 2020. 09:26

Νέα Υόρκη.

Αμερικανός δημοσιογράφος  και φωτογράφος που κρατήθηκε από μέλη της Αλ Κάιντα στη Συρία κατέθεσε αγωγή εναντίον της Qatar Islamic Bank, λόγω της συμμετοχής μελών της οικογένειας Αλ Τανί στη διαχείριση της τράπεζας η οποία υποστηρίζει όπως ισχυρίζεται την τρομοκρατία.


Ο Μάθιου Σίραρ (Matthew Shearer), ο οποίος κρατείτο από τους τζιχαντιστές στη Συρία ως όμηρος επί αρκετούς μήνες το 2013, ξεκίνησε την "τελική μάχη" στην εκπόνηση της
οδυνηρής του εμπειρίας, φέρνοντας στη δικαιοσύνη την Qatari Islamic Bank, η οποία διευκόλυνε την υποστήριξη των εξτρεμιστικών επιχειρήσεων.


Η αγωγή του απαχθέντος ενώπιον των αμερικανικών δικαστηρίων έρχεται εβδομάδες μετά από τα δικαστικά έγγραφα στο βρετανικό ανώτατο δικαστήριο όπου αποκαλύφθηκε ότι η τράπεζα της Ντόχα του Κατάρ είχε μεταφέρει μεγάλα ποσά στην διεθνώς καταχωρημένη ως τρομοκρατική ομάδα  Τζαμπχάτ αλ Νούσρα.


Μηνύθηκε για αποζημιώσεις κατά της Τράπεζας της Ντόχα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας με τον ισχυρισμό ότι οκτώ Σύριοι, που ζουν σήμερα στην Ευρώπη, υπέστησαν «σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά τραύματα» στα χέρια της μαχητικής ομάδας που χρηματοδοτείται από το Κατάρ.


Σύμφωνα με στοιχεία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δυο Σύροι αδελφοί χρησιμοποίησαν την Qatar Bank Doha, η οποία έχει υποκατάστημα στο Λονδίνο, για να διοχετεύσουν κεφάλαια στην Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, μία από τις ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.


Ενώ ο Μάθιου Σίραρ δήλωσε στην αμερικανική δικαστική υπόθεση κατά της Qatar Islamic Bank ότι οι εξτρεμιστές μαχητές της Αλ Κάιντα υποστηρίχθηκαν από δωρεές και φιλανθρωπικές οργανώσεις που διοχετεύθηκαν μέσω της Qatar Bank, η οποία διαχειρίζεται σύμφωνα με τους νόμους της ισλαμικής σαρία.


"Δεν πρόκειται μόνο για χρήματα", δήλωσε ο Σίραρ στο περιοδικό Newsweek από τη Φλώριδα όπου ζει τώρα. Πρόκειται να βάλω αυτή την πλήρη ιστορία στη ζωή μου πίσω από την πλάτη μου και να μην μιλήσω ξανά για αυτήν».


Ο Μάθιου Σίραρ εξέφρασε την απογοήτευσή του με την αραβική άρχουσα οικογένεια για τους δεσμούς της με αυτές τις εξτρεμιστικές ομάδες.


Η περίπτωση του Σίραρ δυσχεραίνει την κυρίαρχη οικογένεια Αλ Τανί στο Κατάρ, η οποία επιδιώκει να βελτιώσει την εικόνα της μπροστά στην αμερικανική κυβέρνηση, αφού τεκμηριώσει κατηγορίες για την υποστήριξή της σε τρομοκρατικές οργανώσεις και εξτρεμιστικές ομάδες.


Ο Σίραρ είχε ταξιδεύσει για πρώτη φορά στη Συρία τον Νοέμβριο του 2012 ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος για να τεκμηριώσει τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας και στη συνέχεια στο Χαλέπι για να τεκμηριώσει την προέλευση των πόρων των ανταρτών.


Πέρασε πάνω από δύο εβδομάδες καταγράφοντας τα γεγονότα του πολέμου προτού να απαχθεί από τρεις ένοπλους μασκοφόρους άνδρες που τον πήραν ως όμηρο και άρχισε τη δοκιμασία του για 211 ημέρες.


alarab.co.uk, 24.ae,

A.B.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr