Λιβύη: Ο Χαφτάρ θα στείλει στρατιωτική αντιπροσωπεία στη Γενεύη για συμφωνία ειρήνης

Απόφοιτοι στρατιωτικής Ακαδημίας στο Τομπρούκ


Φεβρουάριος 3, 2020. 09:05


Ο διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, επιβεβαίωσε ότι θα στείλει αντιπροσώπους για να συμμετάσχουν στην Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή στη μορφή 5 + 5. 
Η απόφαση για την αποστολή της στρατιωτικής αντιπροσωπείας ελήφθη κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη. 



Οι εμπειρογνώμονες αξιολογούν θετικά την πρόθεση του στρατού της Λιβύης, αλλά πιστεύουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ειρήνη στη χώρα αυτή, καθώς δεν έχουν ακόμη επιλυθεί σοβαρές διαφορές μεταξύ των μερών.


Ο Χαλίφα Χαφτάρ προέβη στη δήλωση αυτή μετά από διαπραγματεύσεις με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, τον Γκασάν Σαλαμέ και την Υφυπουργό Πολιτικών Υποθέσεων Στεφανί  Γουίλιαμς. Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τις επιλογές για πιθανή πολιτική και οικονομική συνεργασία. 


Χάος και πόλεμος


Μετά την ανατροπή και τη δολοφονία του ηγέτη της Λιβυκής Τζαμαχιρίας Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη για πολλά χρόνια βυθίστηκε σε στρατιωτικό-πολιτικό χάος. 
Στο έδαφος της χώρας δεν μπόρεσε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα διακυβέρνησης. Υπάρχουν, de facto, δύο πολιτικά κέντρα που επηρεάζουν τη χώρα.


Στα βορειοανατολικά της Λιβύης, στην πόλη Τομπρούκ, μια προσωρινή κυβέρνηση διευθύνεται από τον Αμπντουλάχ ατ Τανί. Υποστηρίζεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης υπό τη διοίκηση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.


Το Τομπρούκ βρίσκεται αντιμέτωπο με την Τρίπολη, όπου εγκαταστάθηκαν οι Ισλαμικές δυνάμεις εναντίον του Καντάφι. 


Το 2014 ιδρύθηκε εδώ μια εναλλακτική «κυβέρνηση σωτηρίας» και το νέο Γενικό Εθνικό Κογκρέσο.
Κατά τη διάρκεια του 2014-2015, η Τρίπολη και το Τομπρούκ  ξέσπασαν μάχες μεταξύ των δύο.


 Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης κατόρθωσε να καταλάβει τη μεγάλη πόλη της Βεγγάζης ως μέρος αυτής της εκστρατείας.


Το 2015, οι εχθροπραξίες ανεστάλησαν και η χώρα με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών δημιούργησε μια κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.


 Το νέο γενικό εθνικό συνέδριο εντάχθηκε σε αυτό το σώμα και ο επιχειρηματίας Φαγιέζ αλ Σάρατζ εξελέγη πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας. Την ίδια στιγμή, το Τομπρούκ και ο Εθνικός Στρατός αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα της νέας αρχής.


Στόχος η ‘κατάληψη της Τρίπολης’ και η εμπλοκή της Τουρκίας

Την άνοιξη του 2019, άρχισε ένας άλλος γύρος στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη Λιβύη. 
Ο Εθνικός Στρατός, με επικεφαλής τον Χαλίφα Χαφτάρ, ξεκίνησε επίθεση στην Τρίπολη και ο στόχος της επιχείρησης ήταν να απελευθερώσει την πόλη από "τρομοκράτες". Από την πλευρά της, οι ένοπλες ομάδες που εδρεύουν στα δυτικά της χώρας ανακοίνωσαν την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Ηφαίστειο της οργής».
Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη


Ωστόσο, ο Εθνικός Στρατός κατόρθωσε να κερδίσει το πάνω χέρι, καθιερώνοντας τον έλεγχο σε μέρος των περιοχών της Τρίπολης. Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας έκανε έκκληση για στήριξη από την Άγκυρα, η τουρκική ηγεσία απάντησε σε αυτή την πρόσκληση. Τον Νοέμβριο του 2019, η κυβέρνηση του Σάρατζ και της Άγκυρας υπέγραψε μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας.


Όπως ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2020, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε την εμπλοκή της Άγκυρας σε υποστήριξη της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας στη Λιβύη, με στόχο να σταματήσει «την αιματοχυσία στη χώρα.»


Η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που συμμετέχει στην τύχη της Λιβύης σήμερα. Στις αρχές του 2020, η Ρωσία κατέβαλε προσπάθειες για την καθιέρωση διαλόγου μεταξύ των αντιμαχόμενων στη Λιβύη κομμάτων.


Η ρωσική ηγεσία κάλεσε εκπροσώπους της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και τους Φαγιέζ αλ Σάρατζ και Χαλίφα Χαφτάρ, στη Μόσχα να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις. 


Ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χάφταρ, εγκατέλειψε τη Ρωσία χωρίς να υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ. 


Ωστόσο, ο στρατάρχης της Λιβύης έστειλε στη συνέχεια μια επιστολή στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με την οποία τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειές του να εδραιώσει την ειρήνη στη Λιβύη.


russian.rt.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr