Η Τουρκία προσβλέπει σε συμφωνία με το Ισραήλ για τους υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο



Φεβρουάριος 10, 2020. 19:57


Μετά από χρόνια εχθρότητας με το Ισραήλ για το παλαιστινιακό ζήτημα, η τουρκική κυβέρνηση ενδέχεται να προσπαθήσει να εδραιώσει σχέσεις με το Ισραήλ, προκειμένου να αυξήσει τις απαιτήσεις της στα πλούσια σε φυσικό αέριο ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφει ο Τούρκος παρατηρητής Μπουράκ Μπεκντίλ.


Σε άρθρο του στο «The Algemeiner» τονίζει ότι η Τουρκία και η κυβέρνηση της  Τρίπολης υπέγραψαν συμφωνία δημιουργώντας μια θαλάσσια σύνδεση με την οποία η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) κάθε χώρας υπερβαίνει τα 200 χλμ της αιγιαλίτιδας ζώνης. Τώρα, βρίσκονται αντιμέτωπες, οι δύο κυβερνήσεις, με την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και με την άλλη κυβέρνηση της Λιβύης.


 Η πρόσφατη κάμψη των μυών της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο μοιάζει με τη συμπεριφορά του νταή της γειτονιάς που θέλει να χαλάσει το παιχνίδι των άλλων παιδιών επειδή δεν κλήθηκε να συμμετάσχει σε αυτό».


Η Τουρκία ενδεχομένως να επιδιώξει μια παρόμοια συμφωνία με το Ισραήλ, σημειώνει ο συντάκτης, αναφερόμενος στα λόγια του Τούρκου  επικεφαλής του προσωπικού του τουρκικού ναυτικού, ναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτσί, ο οποίος καθοδήγησε τη συμφωνία με τη Λιβύη.


Ο συγγραφέας αποσαφηνίζει ότι το Ισραήλ έχει υπογράψει συμφωνίες με την κυβέρνηση της Κύπρου, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει επισήμως και άλλα περιφερειακά κράτη, αλλά η Τουρκία αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ να κατασκευάσουν έναν αγωγό που θα μπορούσε να μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Μεσογείου προς την Ευρώπη.


Ωστόσο,  η συμφωνία με την Τουρκία θα επιτρέψει την κατά πολύ φθηνότερη παράδοση του φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Ευρώπη και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με οποιοδήποτε περιφερειακό κράτος εκτός από την Κύπρο, προσθέτει ο δημοσιογράφος.


Αυτό, πιθανόν, να αφήσει την πόρτα ανοιχτή για μια συμφωνία με το Ισραήλ, αν και οι κακές σχέσεις μεταξύ χωρών θα δυσκολέψουν κάτι τέτοιο, αφού δεν έχουν ανταλλάξει πρέσβεις  από το 2017, τονίζει ο Μπεκντίλ.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr