Από το Γκαζιαντέπ της Τουρκίας οι μισθοφόροι του Ερντογάν στην Τρίπολη της Λιβύης



Φεβρουάριος 10, 2020. 22:01

Πηγές των Ηνωμένων Εθνών ανέφεραν χθες, Κυριακή, ότι 3.000 μαχητές της Συρίας έχουν μεταφερθεί σε περιοχές της Τρίπολης της Λιβύης και βρίσκονται υπό τις εντολές της κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.



Οι πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι τα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη μεταφέρουν Σύρους μαχητές από το Γκαζιαντέπ  (σύνορα Συρίας-Τουρκίας) στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στη Λιβύη.


Σημειώνουν ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων της αρμόδιας επιτροπής κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη  Λιβύη ξεκινά τη διερεύνηση  των καταγγελιών εναντίον της Τουρκίας για τη μεταφορά ξένων μαχητών από τη Συρία στη Λιβύη.


Οι εκτιμήσεις των πηγών του ΟΗΕ είναι ελαφρώς χαμηλότερες από αυτές του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σύμφωνα με τις οποίες ο συνολικός αριθμός των μισθοφόρων από τη Συρία που έφθασαν στη Λιβύη είναι 4.700.


Στις 19 Ιανουαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν ζήτησε, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για τη Λιβύη στο Βερολίνο, να «σταματήσει» η  αποστολή μισθοφόρων των Τούρκων στη Λιβύη για την υποστήριξη  της κυβέρνησης της Τρίπολης.


Παρά την προτροπή αυτή, η ροή των μισθοφόρων  από τη Συρία συνεχίστηκε κατά εκατοντάδες, οι  οποίοι εγκαταστάθηκαν σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Σάρατζ.


Ο Μακρόν κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι δεν σέβεται τα λόγια του για το τερματισμό της ξένης παρέμβασης στη κρίση της Λιβύης.


Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τον παλιό αερολιμένα, ο οποίος είναι ο μόνος αερολιμένας που λειτουργεί στην πρωτεύουσα της Λιβύης, για να μεταφέρει μισθοφόρους μέσω μη καταγεγραμμένων πτήσεων.


Η αεροπορική εταιρεία «Al Afriqiyah», της Λιβύης και η αεροπορική εταιρεία "Wings", η οποία ανήκει στον μαχητή της Λιβύης που κατοικεί στην Τουρκία, Αμπντέλ Χακίμ  Μπελχάτζι, πραγματοποιούν τη μεταφορά μισθοφόρων, σύμφωνα με έκθεση του γαλλικού ραδιοσταθμού "RFI".


Ο Ερντογάν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα του έχει αρχίσει να στέλνει Τούρκους στρατιώτες στη Λιβύη για να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί.


Πρόσθεσε ότι υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες που θα πολεμήσουν στη Λιβύη, τις οποίες θα διαχειρίζονται οι Τούρκοι στρατιωτικοί, αλλά ότι δεν θα είναι μέλη του τουρκικού στρατού, με σιωπηρή παραδοχή ότι υπάρχουν ξένοι μαχητές (μισθοφόροι) τους οποίους  χρησιμοποιεί ο Ερντογάν, γράφει το αραβικό Sky News.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr