Ιταλία και Ελλάδα απορρίπτουν το Μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας- Λιβυκό δημοσίευμα


 
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας και της Ελλάδας, Λουίτζι ντι Μάιο και Νίκος Δένδιας


Φεβρουάριος 4, 2020. 22:24

Βεγγάζη.

Η Ιταλία και η Ελλάδα ανανέωσαν την απόρριψη του Μνημονίου Συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της Κυβέρνησης της Τρίπολης  και της Τουρκίας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ορίων μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, γράφει λιβυκό δημοσίευμα.


Αυτό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο  και του Νίκου Δένδια στη Ρώμη σήμερα, Τρίτη, σύμφωνα με την ιταλο-ελληνική κοινή δήλωση, την οποία δημοσιεύθηκε από το ιταλικό "Aki".


Η ανακοίνωση δείχνει με σαφήνεια  ότι η θαλάσσια συμφωνία είναι ‘απαράδεκτη’, καθώς ‘παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών ... και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας’.


Οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι «μόνο μέσω αυθεντικής και ειλικρινούς συνεργασίας, οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο Θάλασσα,  θα καταστούν όφελος για όλους τους λαούς που ζουν στην περιοχή», τονίζοντας την ανάγκη οριοθέτησης των συνόρων των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών  και της υφαλοκρηπίδας μέσω του «διαλόγου και των ειλικρινών διαπραγματεύσεων»,  σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.


Η ανακοίνωση  αναφέρει ότι «στο πνεύμα της αμοιβαίας κατανόησης, οι δύο υπουργοί ανανέωσαν την επιθυμία να ξεκινήσουν ταχείες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη διμερούς συμφωνίας με στόχο τον καθορισμό των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών  μεταξύ των δύο χωρών.


alwasat.ly


--
Α.Β.




               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr