Λιβύη: Η συζήτηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο πλευρών στη Γενεύη




Φεβρουάριος 4, 2020. 21:34

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ,  Γκασάν Σαλαμέ, επιβεβαίωσε ότι τα δύο μέρη του διαλόγου, στη συνάντηση Στρατιωτικής-Ασφάλειας (5 + 5), εξέφρασαν τη συμφωνία τους για την αναγκαιότητα μετατροπής της εκεχειρίας σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και επομένως υιοθετήθηκε η ίδια αρχή από την πρώτη σύνοδο.


Τώρα, ποιες  θα είναι οι προϋποθέσεις αυτής της συμφωνίας και αυτή η ίδια,   θα συζητηθούν αύριο και μεθαύριο.


Ο Σαλαμέ δήλωσε σήμερα, Τρίτη,  σε συνέντευξη Τύπου, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη:


 «Ξεκινήσαμε με συνεδρίες one-on-one, και όταν έρθει η ώρα, δεν αποκλείω ότι τα δύο μέρη θα συναντηθούν μαζί».


Πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά που συναντώνται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές ...


Επομένως, μην περιμένετε ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα διευθετηθούν σε μια συνάντηση όπως έγινε χθες το απόγευμα, αλλά σίγουρα αυτήν την εβδομάδα η ευρωπαϊκή πρόταση θα τεθεί στο τραπέζι.


Απαντώντας στο ζήτημα του κλεισίματος των πετρελαιοπηγών και εάν θα ασκηθούν πιέσεις στις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ για να σταματήσουν αυτό το κλείσιμο, ο Σαλέμ απάντησε:


«Οι συνομιλίες αυτές αφορούν πρωτίστως τα στρατιωτικά ζητήματα και τα ζητήματα ασφαλείας, ιδίως την κατάπαυση του πυρός.


 Υπάρχουν τρία κομμάτια, όπως ανέφερα, η οικονομία και τα οικονομικά θα συζητηθούν για δεύτερη φορά στο Κάιρο την προσεχή Κυριακή. 

Εδώ συζητάμε κυρίως στρατιωτικά θέματα που σχετίζονται κυρίως με ζητήματα όπως το εμπάργκο όπλων και η κατάπαυση του πυρός.


Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Λιβύη, διευκρίνισε ότι οι συναντήσεις των δύο αντιμαχόμενων πλευρών αποσκοπούν «στη συζήτηση ενός μακρού καταλόγου σημείων που περιλαμβάνονται στην ατζέντα μας, ως αρχή μιας προσπάθειας να μετατραπεί η εκεχειρία σε μόνιμη κατάσταση και σε λιγότερες παραβιάσεις από τις δύο πλευρές, «δηλαδή να μετατραπεί αυτή η εκεχειρία σε μια πραγματική συμφωνία για μόνιμη κατάπαυση του πυρός», όπως είπε, σύμφωνα με την λιβυκή Αλ Ουασάτ.

--
Α.Β.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr