"Προβληματίζουν" οι διαφοροποιήσεις Ρωσίας- Τουρκίας για τη Συρία



Φεβρουάριος 5, 2020. 12:56

Η Τουρκία τέθηκε σε κατάσταση πολέμου λόγω των συγκρούσεων στις γειτονικές χώρες  και τώρα η εταιρική της σχέση με τη Ρωσία κινδυνεύει, επειδή η Μόσχα υποστηρίζει τη συριακή κυβέρνηση, δήλωσε ο παρατηρητής Μεχμέτ Μπαρλάς.


Σε άρθρο του στη Sabah, υπενθυμίζει ότι τη Δευτέρα, οκτώ Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τη συριακή κυβέρνηση στην επαρχία Ιντλίμπ, την τελευταία μεγάλη περιοχή στην οποία κυριαρχούσαν οι επαναστάτες στη Συρία, όπου οι τουρκικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε παρατηρητήρια σε μια προσπάθεια αποδυνάμωσης της σύγκρουσης.


Η Τουρκία απάντησε με χτύπημα στις θέσεις της συριακής κυβέρνησης και ανέφερε ότι είχε σκοτώσει δεκάδες στρατιώτες πιστούς στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ, σημειώνει ο συντάκτης. 


Η κλιμάκωση απειλεί τη σύμπνοια της Τουρκίας με τη Ρωσία, που συνεργάζονται εδώ και πολλά χρόνια, παρά την υποστήριξη τους σε αντιμαχόμενες  πλευρές της συριακής σύγκρουσης.


«Αν η Ρωσία εξακολουθήσει να υποστηρίζει την κατεύθυνση υπέρ του Άσαντ, η Άγκυρα μπορεί να επανεξετάσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα», σημειώνει ο δημοσιογράφος, γνωστός για τους στενούς δεσμούς του με κορυφαίες προσωπικότητες στην τουρκική κυβέρνηση.


Σημειώνει επίσης ότι η συριακή διαμάχη προκάλεσε εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2015, όταν ο τουρκικός στρατός κατέρριψε ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. 


Η πρώτη απάντηση της Ρωσίας ήταν με τη σημαντική μείωση των αγορών τουρκικών προϊόντων και περικοπή της τουριστικής δυνατότητας των Ρώσων στην Τουρκία, που αριθμεί σοβαρό αριθμό ετήσιων τουριστών.


Μια επιστολή από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που εστάλη στον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν τον Ιούνιο του 2016, βοήθησε να διορθωθεί η κατάσταση και από τότε οι δύο χώρες συνεργάστηκαν στη συριακή διαμάχη καθώς και σε διάφορες αμυντικές και ενεργειακές συμφωνίες.


 Αλλά, τώρα, η κατάσταση μπορεί να επανεξετασθεί, γιατί η υποστήριξη της Μόσχας στη Δαμασκό ξεπερνάει τις σχέσεις με την Τουρκία, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.


 «Μοσκόβσκι Μομσομόλετς»



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr