Capital Economics: Η τουρκική λίρα ενδέχεται να μειωθεί κατά 20% παρά τις …ενέσεις



Φεβρουάριος 11, 2020. 15:53

Σύμφωνα με την «Capital Economics», φέτος η τουρκική λίρα μπορεί να μειωθεί κατά 20% έναντι του δολαρίου, καθώς οι πρόσφατες παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος  πιθανόν να είναι άκαρπες.



Μέχρι το τέλος του έτους, η τουρκική λίρα ενδέχεται να φθάσει στα 7,5 ανά δολάριο από  το περίπου 6 που είναι σήμερα, δήλωσε ο Τζέισον Τούβι,  ανώτερος οικονομολόγος για αναδυόμενες αγορές στην ερευνητική εταιρεία Capital Economics, σε μια έκθεση πελατών που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.



«Ο βασικός κίνδυνος είναι ότι οι αρχές προσπαθούν πολύ για να στηρίξουν τη λίρα, γεγονός που τελικά θα οδηγήσει σε πιο ασταθή προσαρμογή του νομίσματος. Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επιζήμιο, δεδομένου του μεγάλου χρέους των ξένων νομισμάτων της Τουρκίας», έγραψε ο Τούβι.



Υπενθυμίζεται  ότι οι τουρκικές κρατικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την λίρα πωλώντας δολάρια και βοηθώντας την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια. 


Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, οι δανειστές προσέφεραν φθηνά δάνεια σε καταναλωτές και επιχειρήσεις για να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη. 



Η λίρα το 2018 μειώθηκε κατά 28% μετά την οικονομική αστάθεια και την πολιτική κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία προκάλεσε οικονομική αβεβαιότητα. Πέρυσι, το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας μειώθηκε κατά 11%.


«Αυτές οι πρόσφατες προσπάθειες διαχείρισης λύρας θυμίζουν παρόμοιες προσπάθειες που έγιναν πέρυσι. Εν αναμονή των δημοτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2019, η Κεντρική Τράπεζα προσπάθησε να στηρίξει τη λίρα μέσω συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων. Μόλις τελείωσαν οι εκλογές, η παρέμβαση έπαυσε και η λίρα υποχώρησε σε ένα  μήνα κατά 10% έναντι του δολαρίου », εξήγησε ο αναλυτής.



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr