Μάρτιος 1991: Η Μεγάλη Έξοδος των Αλβανών (φωτό)

Φωτό από το λιμάνι του Δυρραχίου, εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί εγκαταλείπουν τη χώρα - Μάρτιος 1991



Μάρτιος 5, 2020. 20:43


Είκοσι εννέα χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου όταν το λιμάνι της πόλης του Δυρραχίου έγινε το σημείο εκκίνησης του ονείρου για την ελευθερία, εκατοντάδων χιλιάδων Αλβανών, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στη χώρα.



Στις αρχές Μαρτίου του 1991, όπως σημειώνει σήμερα το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων,  χιλιάδες Αλβανοί εγκατέλειψαν τη χώρα, χρησιμοποιώντας κάθε πλεούμενο που βρίσκονταν στο μεγαλύτερο λιμάνι της Αλβανίας.


Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου του 1991, στο λιμάνι του Μπρίντιζι στην Ιταλία,  έφθασαν 24 σκάφη διαφόρων μεγεθών, με εξαιρετικό αριθμό ανθρώπων από την Αλβανία
Πριν τέσσερα χρόνια, η Λιμενική Αρχή σε συνεργασία με την Αλβανική Τηλεγραφική Υπηρεσία (ATSH) και τον Δήμο Δυρραχίου, διοργάνωσαν έκθεση φωτογραφίας «Λιμάνι του Δυρραχίου- 25 χρόνια μετά την Έξοδο».


Αυτή η έκθεση φωτογραφίας ήταν ένας φόρος τιμής στους εκατοντάδες χιλιάδες νέους άνδρες και γυναίκες που εγκατέλειψαν τη χώρα, δίνοντας το τελευταίο τους χτύπημα στη δικτατορία, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.

Οι Αλβανοί εγκαταλείπουν τη χώρα με κάθε μέσο. Πρώτες χώρες προορισμού Ιταλία και Ελλάδα.







 ata.gov.al
--