Αντιδράσεις Βουλγάρων για δηλώσεις Σκοπιανών ότι δεν υπάρχουν Βούλγαροι στην Αλβανία



 Μάρτιος 12, 2020. 20:44

Σόφια.

Ο φορέας των Σκοπιανών στην Αλβανία, που φέρει την ονομασία «Μακεδονική Εταιρεία Ίλιντεν» εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει ότι «Βούλγαροι υπάρχουν στη Βουλγαρία και εδώ (στην Αλβανία) δεν υπάρχει βουλγαρική μειονότητα».



Στη θέση αυτή αντέδρασε ο Δρ Μπόμπι Μπόμπεφ, μέλος του Βαλκανικού Ινστιτούτου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και πρώην πρέσβης της Βουλγαρίας στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.


Ο Μπόμπεφ δήλωσε στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεωνFokus’:


«Καταρχάς, θα ήθελα να γίνει σαφές ότι αυτή η δήλωση δεν είναι καινούργια, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, την οποία αντιμετώπισα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ήμουν αντιπρόεδρος της Εταιρείας Φιλίας της Βουλγαρίας και της Αλβανίας ως πρέσβης της Βουλγαρίας στην Αλβανία για 8 χρόνια.
 Έχω εργασθεί για αυτές τις εταιρείες των Βουλγάρων. Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι.

 Ναι, στην Αλβανία,  και συμφωνώ με αυτό το γεγονός, υπάρχει διάσπαση σε αυτόν τον σλαβικό πληθυσμό. 

Αλλά, είναι από βαθιές εθνοτικές ρίζες βουλγαρικός. Στη διάρκεια των δεκαετιών, μερικές από τις αντιλήψεις μπορεί να έχουν αλλάξει, δεν αμφισβητήσαμε το δικαίωμα μέρους αυτού του πληθυσμού να δηλώνει τον εαυτό του ως «Μακεδονικό», και να ισχυρίζονται ότι είναι «Μακεδόνες». 
Για το θεό, ας μην ανησυχεί κανείς για αυτούς που αισθάνονται έτσι. Αυτή είναι η θέση μας».


Συνέχισε:


Άλλωστε, η απογραφή θα δείξει τα πράγματα. Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την απογραφή ως είδος πρόκλησης», είπε ο Μπόμπεφ.

Οι δηλώσεις των Σκοπιανών στην Αλβανία, έγιναν μετά την επίσκεψη του προέδρου της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος τόνισε ότι η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ περνά μέσα από τη βουλγαρική μειονότητα στη χώρα αυτή.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr