Το διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης απορρίπτει αίτημα της Ουκρανίας για την Κριμαία



Μάρτιος 16, 2020. 18:26

Το μόνιμο διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης  αρνήθηκε να αποφανθεί σχετικά με τη διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας με τα κρατικά δικαιώματα ιδιοκτησίας στη Μαύρη Θάλασσα, τη Θάλασσα της Αζοφικής και το Στενό του Κερτς, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Δικαστήριο.


«Στην απόφαση της 21ης Φεβρουαρίου 2020, το διαιτητικό δικαστήριο υποστηρίζει ομόφωνα τις ενστάσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία στους ισχυρισμούς της Ουκρανίας, διότι, το διαιτητικό δικαστήριο θα πρέπει επί της ουσίας να αποφανθεί στους ισχυρισμούς της Ουκρανίας έμμεσα ή άμεσα για την κυριαρχία οποιαδήποτε χώρας επί της Κριμαίας», λέει το έγγραφο.


Έπειτα από αυτό, η Ουκρανία θα πρέπει να υποβάλει αναθεωρημένη έκδοση των αιτημάτων της μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, μετά την οποία η Ρωσία θα πρέπει να παραδώσει απάντηση μέχρι τις 20 Αυγούστου του 2021.


Η Ουκρανία κίνησε νομικές διαδικασίες επί του θέματος αυτού στις 16 Σεπτεμβρίου του 2016. Σύμφωνα με αυτές η Ρωσία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί θαλάσσιες ζώνες και ηπειρωτικές ακτές στη Μαύρη Θάλασσα, τη Θάλασσα της Αζοφικής και τα στενά του Κερτς στην Κριμαία, περιλαμβανομένων των φυσικών πόρων.


Το Κίεβο θέλει από τη Μόσχα να σταματήσει να παραβιάζει τα δικαιώματα της Ουκρανίας και να αντισταθμίσει τις ζημιές που έχει κάνει.

Η Ρωσία απορρίπτει όλες τις αξιώσεις.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr