«Αυτό σχεδιάζει η Τουρκία για τη Λιβύη»




Μάρτιος 10, 2020. 13:31

Αιγυπτιακό δημοσίευμα (της Egypt Today) αναλύει τις κύριες προθέσεις της Τουρκίας στη Λιβύη, και το οποίο δημοσίευμα αναπαράγεται στα λιβυκά μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας τους στόχους του Ρ.Τ. Ερντογάν στη Λιβύη προκειμένου να αποκαταστήσει τη δημοτικότητά στη χώρα του.


Οι τουρκικές φιλοδοξίες στη Λιβύη, εξελίσσονται σταδιακά, ξεκινώντας από την επέκταση της στρατιωτικής επιρροής στην πρωτεύουσα Τρίπολη, για να επωφεληθεί η Τουρκία από την αναμενόμενη ανοικοδόμηση της χώρας που έχει καταστραφεί από τους πολύχρονους εμφύλιους πολέμους.


 Μάλιστα, οι οικονομικές φιλοδοξίες της Άγκυρας στη Λιβύη δημοσιοποιήθηκαν, απροκάλυπτα, από τους Τούρκους αξιωματούχους και κυκλοφόρησαν από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, τα οποία ελέγχονται από το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι η Άγκυρα αναμένεται να αποκτήσει μεγάλο μέρος των αναμενόμενων επενδύσεων στη Λιβύη, ειδικά στον τομέα της ανασυγκρότησης, αξίας μέχρι 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Το Anadolu πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τουρκίας- Λιβύης, του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK), Μορτέζα Κέρνβιλ, δήλωσε ότι σύντομα θα συναφθεί συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων της Άγκυρας και της Τρίπολης σε εμπορικά θέματα- ότι η συμφωνία θα επιλύσει τα εμπορικά προβλήματα μεταξύ των δύο πλευρών.


 Ο Κέρνβιλ τόνισε τη διαθεσιμότητα επιχειρηματικών ευκαιριών στη Λιβύη και παρότρυνε τους Τούρκους επενδυτές να εκμεταλλευθούν αυτές τις ευκαιρίες.


Είπε: ‘Στη διάρκεια της διαδικασίας ανασυγκρότησης (της χώρας) θα χτιστούν σπίτια, δημόσια κτήρια και υποδομές στη Λιβύη.


The Address | Benghazi – Libya