Αλβανός συγγραφέας στους Ολλανδούς: Μην υποστηρίζετε την Αλβανία στην ΕΕ!





Μάρτιος 24, 2020. 15:19


Ο Αλβανός συγγραφέας και αναλυτής και πρώην πολιτικός κρατούμενος, Φάτος Λουμπόνια,  σε άρθρο του στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης προτρέπει την Ολλανδία να μην συναινέσει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.



Συγκεκριμένα γράφει στην ολλανδική εφημερίδα De Volksrant στο άρθρο του «Het Westen houdt de Albanese narcostaat overeind»/ « Η Δύση στηρίζει (διατηρεί) το αλβανικό ναρκωτικό κράτος»   ότι αποτελεί σφάλμα η υποστήριξη ενός  κράτους ναρκωτικών, όπου υπάρχει μεγάλη διαφθορά, εγκληματικότητα και καμία πρόοδο.


 Τονίζει ότι τώρα που η Αλβανία βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, παροτρύνει την ολλανδική κυβέρνηση να μην συμφωνήσει σε αυτό.


Γράφει χαρακτηριστικά:

Την άνοιξη του 2019 τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης εγκατέλειψαν το κοινοβούλιο. Η συνεργασία του οργανωμένου εγκλήματος με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα στις εκλογές ήταν προφανής. 


Δεν ήθελαν πλέον (τα κόμματα της αντιπολίτευσης) να είναι η δημοκρατική πρόσοψη ενός ναρκωτικού κράτους. Η «The Independent» χαρακτήρισε την Αλβανία ως την «Κολομβία της Ευρώπης».

Οι διαμαρτυρίες και η πολιτική ανυπακοή της κοινής γνώμης στη χώρα έπρεπε να ανησυχήσουν τους πολιτικούς της Δύσης.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες καταδίκασαν την αντιπολίτευση και σαφώς συνέχισαν να υποστηρίζουν την κυβέρνηση. 

Κύριο επιχείρημα: κάνατε πρόοδο προς τα πρότυπα μας, δεν έπρεπε να εγκαταλείψετε το κοινοβούλιο. Και τώρα και οι Κάτω Χώρες συμφωνούν ότι η ΕΕ πρέπει να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Αλβανία.


Γιατί αυτή η υποστήριξη σε μια αυταρχική, διεφθαρμένη αλβανική κυβέρνηση, η οποία συνεργάζεται όλο και περισσότερο με το οργανωμένο έγκλημα; Επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ προτιμούν την «σταθεροκρατία» στη δημοκρατία, με τον κίνδυνο της αύξησης της ρωσικής ή της τουρκικής επιρροής στην περιοχή. Είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ ότι η αλβανική κυβέρνηση δέχθηκε μια ομάδα Ιρανών Μουτζαχεντίν ως πρόσφυγες. Η αιτία της βοήθειας βρίσκεται αλλού.


 Συνεχίζει στο άρθρο του, ο  Φάτος Λουμπόνια:


Η αλβανική οικονομία ήταν πάντοτε αδύναμη, υποστηριζόμενη από το έγκλημα και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο χρηματοδοτείται από το οργανωμένο έγκλημα.

Η τεράστια έκρηξη των κατασκευών στα Τίρανα δεν είναι παρά η νομιμοποίηση εσόδων από το αλβανικό οργανωμένο έγκλημα στην Ευρώπη.

Η αλβανική πολιτική, προώθησε όλο και περισσότερο αυτά τα συμφέροντα.

Έγινε ολοένα και πιο αυταρχική με  περιορισμένη δημοκρατία.

Οι διακινητές και οι δολοφόνοι μπόρεσαν να ενταχθούν στο Κοινοβούλιο.

Πολλοί Αλβανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό Gallup (2017), 56 τοις εκατό των Αλβανών θέλουν να μεταναστεύσουν. Το 2100, η ​​Αλβανία (τώρα 2,87 εκατομμύρια κάτοικοι) θα έχει μόνο 512.000 κατοίκους.

Πιο κάτω θα σημειώσει:


Στη Δύση, ο νεοφιλελευθερισμός και η παγκοσμιοποίηση δημιούργησαν τη «μεταδημοκρατία» (Colin Crouch), στην οποία οι πολιτικοί είναι απλοί διοικητές των οικονομικών συμφερόντων κάποιων, αφήνοντας την πλειοψηφία (του λαού) χωρίς πολιτική εκπροσώπηση. 


Χώρες όπως η Αλβανία είναι το πιο δραματικό παράδειγμα αυτής της μεταδημοκρατίας. 


Η δικτατορία πέρασε άμεσα σε μια μεταδημοκρατία, χωρίς να έχει βιώσει τη δημοκρατία. 


Αυτοί οι "λίγοι" στην Αλβανία είναι κυρίως εκφραστές του οργανωμένου εγκλήματος που έχουν καταλάβει το κράτος, καθιστώντας τα θεσμικά του όργανα μόνο την επέκταση της οικονομικής τους δύναμης.


--


Σημείωση: Ο Φάτος Λουμπόνια γεννήθηκε το 1951, είναι συγγραφέας, αναλυτής και επικριτής της εξουσίας. Κέρδισε το βραβείο Prince Claus το 2015. 


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr