«Ο ρόλος της Τουρκίας στη Συρία τελειώνει»- Άραβας σχολιαστής



Μάρτιος 9, 2020. 09:39

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος διεθνών θεμάτων στην ‘Al Ahram’, Ιχάμπ Ομάρ, αναλύοντας τις πτυχές της κατάστασης στη Συρία και τις πιθανές εξελίξεις, επισημαίνει ότι η Τουρκία δεν έχει τώρα υποστηρικτές στη Δύση στην εισβολή της στη βόρεια Συρία.



Σημειώνει χαρακτηριστικά:


«Παρά την υποστήριξη των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, Ρώσοι και Δυτικοί έχουν συζητήσει και καταλήξει στα παρασκήνια. Με βάση αυτές τις συνεννοήσεις,  μέχρι σήμερα, οι σφαίρες επιρροής έχουν διαχωριστεί μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.


Έγινε κατανοητό ότι ο επεκτατικός τουρκικός ρόλος στη δυτική Συρία δεν είναι πλέον επιθυμητός από τη Δύση. 

Παρά τις δυτικές δηλώσεις που υποστηρίζουν την Τουρκία, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν με τη Ρωσία να διαλύσουν τη τουρκική επιρροή στη δυτική Συρία, ιδιαίτερα στο Ιντλίμπ και στα δυτικά και μεσαία τμήματα του Χαλεπίου», σύμφωνα με τον Ομάρ.


Ο στρατός της Συρίας θα κυριαρχήσει


Ο συντάκτης αναφέρει ότι ο Αραβικός Στρατός της Συρίας, ο οποίος είναι πλήρως εξοπλισμένος από τη Ρωσία, υποστηριζόμενος από τις πολιτοφυλακές του Ιράν και τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία καθώς και τους Ρώσους στρατιωτικούς συμβούλους, κατάφερε να επιτύχει στο Ιντλίμπ και ότι η επιτυχία αυτή αναμένεται να συνεχισθεί την επόμενη περίοδο.


Η Δύση δεν θέλει το πολιτικό ισλάμ


Υπάρχει μια συναίνεση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Εμανουέλ Μακρόν να τερματίσουν τη σφαίρα επιρροής του πολιτικού ισλάμ στη Συρία και ιδιαίτερα στο Ιντλίμπ.


Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατευθύνουν τη διεθνή κοινότητα στο να αγνοεί το τι συμβαίνει στο Ιντλίμπ και αφήνουν τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας  να τελειώσουν με τον τουρκικό στρατό στο έδαφος τους.


Ο συντάκτης αμφισβητεί κατά πόσο ρεαλιστικές είναι οι τουρκικές απειλές, στην περίπτωση αυτή, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία δεν θα μπορέσει να κλιμακωθεί αν δεν  λάβει αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη και αυτό είναι πολύ απίθανο».


Οι επιρροές στη Συρία


Ο διακανονισμός μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας για την ανατολική και δυτική Συρία, μετά την εκκαθάριση της τουρκικής επιρροής στο Ιντλίμπ είναι καθορισμένος.


Η ανατολική  περιοχή βρίσκεται υπό την επιρροή των Αμερικανών και η δυτική υπό των Ρώσων, ενώ θα επιτραπεί ένα τουρκικός θύλακας στα βορειαανατολικά, ως ζώνη ασφαλείας, σύμφωνα με τον συντάκτη.


Ο σχολιαστής θα σημειώνει και για την τύχη των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία: «Εκτιμώ ότι η Τουρκία θα πιέσει πολλούς πρόσφυγες να επιστρέψουν στη Συρία μέσα σε λίγα χρόνια».


Στοιχεία από την αιγυπτιακή ιστοσελίδα «Egypt Today»

--