Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Πούτιν – Ερντογάν. Σχόλιο Ρώσου εμπειρογνώμονα





Μάρτιος 5, 2020. 21:09


Έξι ώρες κράτησαν οι διαπραγματεύσεις στη Μόσχα μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε ένα κοινό έγγραφο που εξομαλύνει την κατάσταση στο Ιντλίμπ και Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν που ήρθε στη Μόσχα και ότι οι συνομιλίες τελειώνουν με θετικό αποτέλεσμα.



Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου μετά τις διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ της Συρίας.


Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται στο πλαίσιο της μορφής της Αστάνα.


«Μετά τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων μας, συμφωνήσαμε σε ένα κοινό έγγραφο, οι διατάξεις του οποίου θα ανακοινωθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών. Περιγράφει τις αποφάσεις που εμείς, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Ερντογάν, αναπτύξαμε κατά τις σημερινές πάνω από έξι ώρες διαβουλεύσεων. 

Εκφράζω την ελπίδα ότι οι συμφωνίες αυτές θα χρησιμεύσουν ως καλή βάση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη ζώνη αποκλιμάκωσης, που θα σταματήσει την ταλαιπωρία του άμαχου πληθυσμού και η περαιτέρω ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.


Σχόλιο εμπειρογνώμονα


Ο καθηγητής του τμήματος συγκριτικής πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου RUDN, Γιούρι Πότσα σε συνέντευξή του στην RT σχολίασε τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Κατά τη γνώμη του, αυτή η συνάντηση μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιτυχής.
«Έγιναν συμφωνίες. Θεωρείται ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν εξαιρετικά τεταμένες… εν πάσει περιπτώσει και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», κατέληξε ο εμπειρογνώμονας.


--