Ρώσος αναλυτής: Ο Ερντογάν ενδέχεται να αποσυρθεί από τη Λιβύη- λόγω απωλειών



Φωτό από το δημοσίευμα


Μάρτιος 2, 2020. 20:43


Ο πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν θα προσπαθήσει να αποτραβηχτεί από τη Λιβύη εάν οι απώλειες της Τουρκίας στη χώρα της βόρειας Αφρικής αυξηθούν, ανέφερε ο συνταγματάρχης Βλαντίμιρ Ανόχιν, αντιπρόεδρος της ρωσικής ακαδημίας γεωπολιτικών ζητημάτων.



Μέχρι σήμερα οι απώλειες της Τουρκίας στη Λιβύη είναι σοβαρές, σημειώνει η ρωσική Ιζβέστια,  επικαλούμενη  στρατιωτικές πηγές που ασχολούνται με τη Λιβύη.


Κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επίθεσης στην αεροπορική βάση Μιτίγκα  το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου, καταστράφηκαν οι πύραυλοι της συστοιχίας αεροπορικής άμυνας «Hawk XXI» καθώς και κέντρα ελέγχου των αεροσκαφών. Οι εκρήξεις ακούστηκαν σε μεγάλη έκταση.



Οι τουρκικές απώλειες- Πονηρή αλεπού ο Ερντογάν


Τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία, έχασε περίπου 10 στρατιώτες κοντά στην Τρίπολη. Μάλιστα, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης, ανακοίνωσε το θάνατο αυτών των δέκα στρατιωτών αλλά και πολλών μισθοφόρων μαχητών.


Η ίδια πηγή ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Μιτίγκα, καταστράφηκαν και έξι τουρκικά μη επανδρωμένα. Από αυτά, υπάρχει μια φωτογραφία με συντρίμμια ενός Bayraktar TB2.


«Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν θα επιμείνει στην τουρκική παρουσία στη Λιβύη», ανέφερε ο εμπειρογνώμονας.


«Ο Ερντογάν, είναι μια πονηρή πολιτική αλεπού, αλλά δεν έχει αξιόπιστους συμμάχους. Κανείς εκτός από την Τουρκία, δεν αρέσει η ιδέα της αποκατάστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι την Αδριατική και την Τυνησία. 

Στην προσπάθεια αυτή μια σοβαρή ήττα θα κοστίσει πολύ στην Άγκυρα. Είναι γεγονός, επίσης,  ότι η Συρία και η κυβέρνηση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη προσπαθούν να ενωθούν ενάντια στην Τουρκία», είπε ο Βλαντίμιρ Ανόχιν.


Συμφωνία με τη Συρία


Στις 29 Φεβρουαρίου, μια επίσημη αντιπροσωπεία του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ μετέβη στη Συρία. 

Εκτός από την υπογραφή συμφωνίας για την επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων, τα μέρη συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν από κοινού την τουρκική επιθετικότητα.


Τέλος, συμφωνήθηκε το άνοιγμα μιας πρεσβείας της λιβυκής κυβέρνησης του Χαφτάρ στη Δαμασκό.


Οι Σύροι και οι Λίβυοι ειδικοί ανταλλάζουν εμπειρίες για την αντιμετώπιση των τουρκικών επιθετικών UAV, σημείωσε ο στρατιωτικός ιστορικός Ντμίτρι Μπολτένκοφ. 


Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ όχι μόνο έμαθαν πως να προφυλάγονται από αυτά τα τουρκικά εργαλεία, αλλά το κυριότερο, πώς να τα καταρρίπτουν.


«Η Συρία αντιμετωπίζει ευρεία χρήση των τουρκικών UAV  τις τελευταίες ημέρες και η εμπειρία των καταρρίψεων τους είναι σημαντική», αναφέρει ο Μολτένκοφ.


--