Σκόπια: Ο Πενταρόφσκι έθεσε θέμα αναβολής των εκλογών λόγω κορωνοϊού





Μάρτιος 13, 2020. 15:19

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, σε διάγγελμά τους προς το λαό, από την προεδρική κατοικία, αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη αναβολή των εκλογών λόγω της επικρατούσας κατάστασης εξαιτίας της επιδημίας του ιού της κορώνας.


Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου εάν οι εκλογές αναβληθούν για ένα ή δύο μήνες, όπως ακούγονται φωνές στη Σερβία (για αναβολή των σερβικών εκλογών) αλλά και σε άλλες χώρες».


Ανέφερε, ότι ενώ ο ίδιος δεν είναι υπεύθυνος για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών,  εντούτοις, προσωπικά θεωρεί ότι πρέπει να εξετασθεί σοβαρά το ζήτημα της αναβολής τους.


Προς επίρρωση των θέσεων του ανέφερε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα που σύμφωνα με αυτά δεν επιτρέπονται οι δημόσιες προεκλογικές συγκεντρώσεις.


 «Φανταστείτε ότι υπάρχουν 1000 με 1100 εκλογικά κέντρα, και όλοι οι ψηφοφόροι πρέπει να μπουν σε μία αίθουσα, ίσως και 700 άτομα σε κάθε κέντρο».


Τόνισε ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι άνευ προηγουμένου, τονίζοντας ότι το Σύνταγμα της χώρας δεν προβλέπει τι γίνεται σε μια παγκόσμια επιδημία για τις εκλογές.


«Στις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία ψηφίζουν περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες σε 3.000 εκλογικά κέντρα με μέσο όρο ανά κέντρο τους 30 χιλιάδες ψηφοφόρους. 

Νομίζω ότι στις επόμενες ημέρες οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να ξαναδούν το ζήτημα, γιατί προτεραιότητα είναι η υγεία των πολιτών μας και όχι η πολιτική και τα κόμματα».



 (Σημ.: Οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 12 Απριλίου 2020)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr