Λιβύη: Παραιτήθηκε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκασσάν Σαλαμέ

Τέσσερις πύραυλοι έπληξαν το Διεθνές Αεροδρόμιο Μιτίγκα στην Τρίπολη. Οι πτήσεις μεταφέρθηκαν στην παράκτια πόλη Μισράτα.


Μάρτιος 5, 2020. 20:26


Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γκασσάν Σαλαμέ, έδωσε την παραίτησή του, επικαλούμενος λόγους υγείας, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορούσε πλέον να αντέξει τόσο άγχος.



Την περασμένη εβδομάδα, όπως γράφει η αιγυπτιακή Egypt Independent φαινόταν βαθύτατα απογοητευμένος από τις άκαρπες πολιτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη και της αντίπαλης αρχής της ανατολικής κυβέρνησης.


Η ξαφνική παραίτησή του, η οποία προκάλεσε έκπληξη στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «έρχεται σε μια επικίνδυνη εποχή», δήλωσε ο Φρέντερικ Γουέρεϊ (Frederic Wehrey) ανώτερος συνεργάτης στο ‘Carnegie Endowment’ για τη Διεθνή Ειρήνη, καθώς υπάρχει η πιθανότητα «οι δύο πλευρές να βγάλουν τώρα τα γάντια».


Πάντως, από όλο το πολιτικό φάσμα στη Λιβύη, εδώ και καιρό είχαν εκφρασθεί αμφιβολίες σχετικά με τις προσπάθειες του ΟΗΕ, και αυτές ως φαίνεται επηρέασαν τον Σαλαμέ.


«Ο Γκασσάν Σαλαμέ (Ghassan Salame) δραπέτευσε πριν βυθιστεί η βάρκα», δήλωσε ο Χαμάντ αλ Βαντάκ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ που είναι σύμμαχος του Χαφτάρ, «Απέτυχε από την αρχή», πρόσθεσε.


«Θεωρώ ότι η περίοδος (της παρουσίας) του Σαλαμέ ήταν η χειρότερη όλων των απεσταλμένων», δήλωσε ο Αμπντούλ Καντέρ Χουαίλι, μέλος του ανώτατου συμβουλίου, συμβουλευτικό όργανο στην κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη.

«Στην περίοδό του, η Λιβύη είδε πολλές επιθέσεις, την καταστροφή πόλεων και την τωρινή πολιορκία στην πρωτεύουσα.



Ζημιές στο αεροδρόμιο της Τρίπολης



Σύμφωνα με την ίδια πηγή, χθες αργά το απόγευμα, τέσσερις πύραυλοι έπληξαν το Διεθνές Αεροδρόμιο Μιτίγκα στην Τρίπολη. 

Ακολούθησαν ρίψεις τουλάχιστον άλλων 20 βλημάτων που έπληξαν τον διάδρομο προσγείωσης. Οι πτήσεις μεταφέρθηκαν στην παράκτια πόλη Μισράτα.


--