Η Ελλάδα δίνει το πράσινο φως για διαπραγματεύσεις με την Αλβανία




Μάρτιος 23, 2020. 18:57


Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να δώσει το πράσινο φως στις διαπραγματεύσεις ένταξης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία αυτήν την εβδομάδα, γράφει η αλβανική Gazeta Tema.


Το δημοσίευμα επικαλείται αναφορά του Reuters ότι η Αλβανία αναμένεται να ξεκινήσει συνομιλίες με την ΕΕ, έπειτα από δύο χρόνια καθυστέρησης.


Παρασκηνιακές συνομιλίες- Δικαιώματα Μειονοτήτων


Ωστόσο, το προσχέδιο, το οποίο πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους ηγέτες των 27 κρατών μελών, έχει δημιουργήσει πολλές παρασκηνιακές συνομιλίες, αποκαλύπτοντας ότι η Ελλάδα δεν είχε αρχικά δώσει το πράσινο φως για διαπραγματεύσεις με την Αλβανία.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο, δεν τασσόταν υπέρ της έναρξης συνομιλιών, αλλά διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα έχει δώσει τελικά την έγκρισή της όταν στο προσχέδιο συμπεριελήφθη όρος για την προστασία της ελληνικής μειονότητας καθώς και των άλλων μειονοτήτων στην Αλβανία.

Τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, αποτελούν εδώ και καιρό την πρωταρχική προϋπόθεση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για να δώσει το πράσινο φως στις διαπραγματεύσεις.

Όπως επισημαίνεται, εάν καμία χώρα δεν αντιταχθεί, η απόφαση αναμένεται να εγκριθεί επισήμως γραπτώς από τους αρμόδιους υπουργούς της ΕΕ στα μέσα της εβδομάδας,  αυτή τη φορά μετά την αναστολή των συναντήσεων εκ του σύνεγγυς εξαιτίας των κινδύνων του κορωνοϊού.


«Δεν νομίζω ότι μετά τον κορωνοϊό θα αλλάξει η απόφαση των κρατών μελών», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σε δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εμπόδισε την έναρξη των συνομιλιών με τα Σκόπια και τα Τίρανα τον περασμένο Οκτώβριο, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι ήταν έτοιμος να επιτρέψει την έναρξη των συνομιλιών ένταξης, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει το πράσινο φως και αλλάξει τη μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων ένταξης.


Αν δεν ματαιωθεί εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, οι ηγέτες της ΕΕ και των Βαλκανίων πραγματοποιήσουν συνάντηση κορυφής στο Ζάγκρεμπ, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην ένταξη των έξι χωρών της περιοχής.


Δημοσιεύματα- συνεχίζει το αλβανικό δημοσίευμα- αναφέρουν ότι έχουν προστεθεί νέες προϋποθέσεις για την Αλβανία, καθώς η ΕΕ επιδιώκει ειδικότερα να ενισχύσει περαιτέρω την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, να διασφαλίσει τη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αυτές, σύμφωνα με διπλωμάτες, έχουν τεθεί από τη Γαλλία, τη Δανία και τις Κάτω Χώρες.


Ο EuObserver, ωστόσο, σημειώνει ότι η έκπληξη προέρχεται από την Ελλάδα, η οποία έχει θέσει δύο προϋποθέσεις:

Η πρώτη αφορά τον τρόπο της απογραφή του πληθυσμού ( ώστε να παρουσιάζεται η πραγματική εικόνα των μειονοτήτων στην Αλβανία).

Η δεύτερη αναφέρεται στην αναθεώρηση του νόμου περί ιδιοκτησίας που έχει πλήξει την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία.


 Τι ζητούν τα κράτη μέλη από την Αλβανία


Σύμφωνα, εξάλλου, με την αλβανική  «Lapsi» τα κράτη μέλη  της ΕΕ έχουν συντάξει μια μεγάλη λίστα που απαιτεί μεταξύ των άλλων:


Την καταδίκη ανώτερων αξιωματούχων, πολιτικών, δικαστών και εισαγγελέων που έχουν κατηγορηθεί  για διαφθορά έπειτα σχετικές διερευνήσεις. Να καταδικαστούν τα άτομα που κατηγορούνται για κλοπή ψήφων κλπ.


Ζητούν ακόμη να ληφθεί τελική απόφαση σχετικά με τη νομιμότητα των δημοτικών εκλογών του 2019 (δηλαδή να λειτουργήσει το Συνταγματικό Δικαστήριο) και να εφαρμοσθεί ο νόμος για τις μειονότητες στη χώρα.


Έτσι, όταν η επιτροπή προετοιμάσει το πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την Αλβανία που θα τεθεί για έγκριση των κρατών μελών, αυτό το έγγραφο πρέπει να αντικατοπτρίζει με σαφήνεια ότι έχουν εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις, σημειώνει το δημοσίευμα.


Έτσι, σε αντίθεση με τη Βόρεια Μακεδονία, που λαμβάνει ένα πραγματικό ‘ΝΑΙ’, η Αλβανία θα λάβει μια «ΨΕΥΤΙΚΗ» έγκριση.

«Ο δρόμος για τη χώρα μας, είναι πολύ πιο δύσκολος από ό, τι τα κράτη μέλη μας είχανε θέει το 2018, όταν οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν, και μας άφησαν σε αναμονή για το πράσινο φώς», σημειώνει η Lapsi.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr