Λιβύη: Οι Ευρωπαίοι βλέπουν τώρα θετικά τον Χαλίφα Χαφτάρ



«Η Λιβύη δεν είναι τόπος για τρομοκρατία»


Μάρτιος 6,2020. 18:04


Με μια νέα ματιά η Ευρώπη προσεγγίζει τη Λιβύη, αυτό δηλώνουν οι αναλυτές κατά το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι εκδηλώνεται συν τω χρόνω θετική άποψη για τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης.



Το άρθρο της αιγυπτιακής Sada Elbalad   σημειώνει ότι η νέα ευρωπαϊκή προσέγγιση βασίζεται  κυρίως στην αποτυχία της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιεζ αλ Σάρατζ  να σταματήσει τη ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη, απεναντίας ο αρχιστράτηγος Χαλίφα Χαφτάρ κατάφερε να αποκαταστήσει την ασφάλεια στη Βεγγάζη.


Επισημαίνεται η αδυναμία διακυβέρνησης από τον Αλ Σάρατζ αφού δεν μπόρεσε να ελέγξει τις ένοπλες ομάδες που τον στηρίζουν όταν η μία άρχισε να επιτίθεται στην άλλη.


Επιπλέον, αυτό που κυρίως δρα αρνητικά για την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας είναι η νέα γεωπολιτική που διαμορφώθηκε, ειδικά μετά από τη συμφωνία με την Τουρκία και τείνει να γίνει δεδομένο ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Άγκυρα, υπαγορεύονται στην Τρίπολη, κάτι το οποίο επηρεάζει αρνητικά τη στάση της Ευρώπης.


Ευρωπαίοι επισκέφθηκαν τον Χαφτάρ


Όπως σημειώνεται, χθες, μια αντιπροσωπεία από συμβούλους και πρεσβευτές από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, επισκέφθηκαν τη Λιβύη και συναντήθηκαν με τον ηγέτη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, αυτό εκλαμβάνεται ως νέος χάρτης υποστήριξης προς τον Χαλίφα Χαφτάρ.


Η συνάντηση έγινε στην έδρα της Γενικής Διοίκησης στο Αλ Ταρίμα, ανατολικά της Βεγγάζης, όπου τονίστηκε ο ρόλος του στρατού στην καταπολέμηση και εξάλειψη των πολιτοφυλακών και των τρομοκρατικών ομάδων.


Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να παρακολουθεί το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εξωτερικών τον περασμένο μήνα.


Όπως έχει, εξάλλου,  δηλώσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ζοζέπ Μπορέλ  μια ευρωπαϊκή αποστολή θα αποσταλεί  στα ύδατα της Λιβύης, που θα αποτελείται  από πλοία χωρών του ΝΑΤΟ και θα παρακολουθούν πλοία που πιθανόν διοχετεύουν όπλα στη Λιβύη. 

Η πλήρης δράση δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αν θα έχουν δηλαδή το δικαίωμα κατάσχεσης των πλοίων με παράνομο φορτίο ή όχι.

--