Βουλγαρικό δημοσίευμα: «Όλοι οι παράνομοι μετανάστες δηλώνουν …Σύροι»





Μάρτιος 8, 2020. 08:52


Οι Σύροι που κατασκήνωσαν στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, πιστεύουν ότι οι ελπίδες του να βρουν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπονομεύονται από τους χιλιάδες μετανάστες που προέρχονται από σχετικά ασφαλείς χώρες, αναφέρει βουλγαρικό δημοσίευμα επικαλούμενο το Ρόιτερ.



Σύμφωνα με τη βουλγαρική «Dnes»,  στα σύνορα οι περισσότεροι είναι παράνομοι μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ενώ οι Σύροι που εγκατέλειψαν τη χώρα τους εξαιτίας του παρατεταμένου εμφύλιου πολέμου λένε ότι οι περισσότεροι που βρίσκονται στα σύνορα της Ελλάδας είναι οικονομικοί μετανάστες και παρουσιάζονται ως Σύροι πρόσφυγες.


«Οι περισσότεροι που συναντώ εδώ είναι από το Μαρόκο, το Πακιστάν και από το Αφγανιστάν», λέει ο Γεχία Ραΐς από το Χαλέπι, την πόλη με τους πιο έντονες μάχες στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.


Πιστεύει ότι εάν υπήρχαν μόνο οι πραγματικοί Σύροι, που δεν είναι πάνω από δύο ή τρεις χιλιάδες, η Ελλάδα θα τους επέτρεπε να τη διασχίσουν.


«Ξέρουν ότι είμαστε πραγματικοί πρόσφυγες», είπε ο  Ραΐς


Χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να φθάσουν στην Ελλάδα αφού η Τουρκία ανακοίνωσε στις 28 Φεβρουαρίου ότι δεν θα προσπαθεί πλέον να τους κρατήσει στην επικράτειά της, όπως συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες το 2016.


Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και Λαμπίμπ Μοργκί «Δεν υπάρχει πόλεμος στο Μαρόκο, δεν υπάρχει πόλεμος στην Αλγερία, δεν υπάρχει πόλεμος στο Πακιστάν, αλλά και στο Αφγανιστάν η κατάσταση είναι καλύτερη από τη Συρία», είπε ο Μοργκί.


Ωστόσο, οι Μπαντέρ Αμπάς από το Μαρόκο ισχυρίζεται ότι οι ηγέτες της χώρας του είναι διεφθαρμένοι και οι άνθρωποι δεν έχουν καμία πιθανότητα να ζήσουν αξιοπρεπώς.


«Αν ο Αλλάχ μας βοηθήσει να πάμε στην Ευρώπη, θα πω ότι είμαι από τη Συρία, αλλιώς θα με φέρουν πάλι πίσω», είπε.


Οι μετανάστες, όπως ο Αμπάς, έχουν άλλο λόγο να παρουσιάζονται ως Σύροι. Στη Γερμανία, που την προτιμούν οι περισσότεροι μετανάστες, σχεδόν όλοι οι Σύροι λαμβάνουν κάποια προστασία και άδεια παραμονής. Ωστόσο, οι Αφγανοί που ζητούν άσυλο απορρίπτονται.


«Όλοι θέλουν ένα καλύτερο μέλλον, αλλά οι άνθρωποι που έχουν μια χώρα για να επιστρέψουν,  έχουν μια πολυτέλεια,  που δεν μπορούμε εμείς να ονειρευτούμε, έχουμε τελειώσει με τη Συρία», είπε ο Σύρος  Μόργκι, που είναι από το Ιντλίμπ.




--