Στέβο Πενταρόφσκι: Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ολοκληρωθεί, με τη Βουλγαρία υπάρχει πρόβλημα



Μάρτιος 10, 2020. 20:50

Σκόπια.

Για τον αρχηγό του κράτους, Στέβο Πενταρόφσκι, η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ολοκληρωθεί παρά τη βραδεία εφαρμογή της, ενώ στην εφαρμογή της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία δεν αποκλείονται τα προβλήματα εξαιτίας  της υιοθετηθείσας διακήρυξης του κοινοβουλίου της χώρας αυτής ότι αμφισβητεί τη μακεδονική γλώσσα και ορισμένα χαρακτηριστικά ταυτότητας.



Ο Πενταρόφσκι επεσήμανε ότι στη Βόρεια Μακεδονία, γίνεται ένα σημαντικό προηγούμενο για την ενίσχυση της εσωτερικής συνοχής, όπως είναι η εκλογική συμμαχία μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του αλβανικού Besa.


Μάλιστα, στη συνέντευξή του,  στο τηλεοπτικό κανάλι “TV Clan Macedonia”, είπε ότι στις εκλογές του 2016 πολλοί Αλβανοί ψήφισαν πολιτικό κόμμα που είχε ‘μακεδονικό’ (σλαβικό) όνομα και στη συνέχεια ψήφισαν τον ίδιο ως υποψήφιο πρόεδρο.

 Αυτό, όπως είπε, αποτελεί ένδειξη ότι η χώρα έχει κάνει σημαντικό βήμα στην ενίσχυση της εσωτερικής συνοχής. Από την άποψη αυτή,  βλέπει, θετικά,  τον προεκλογικό συνασπισμό του SDSM με το Besa.


 Στην ερώτηση γιατί δεν υποστήριξε μια αλλαγή στο Σύνταγμα, όπου η αλβανική γλώσσα να περιγράφεται ως «η γλώσσα του 20% του πληθυσμού», ο Πενταρόφσκι απάντησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο να αναγράφεται αυτή η γλώσσα με το όνομά της, δηλαδή  ως αλβανική, και όχι «η γλώσσα του 20% του πληθυσμού.

--