Οι Βούλγαροι γιόρτασαν την ‘Ημέρα της Θράκης’



Μάρτιος 27, 2020. 11:10

Ο πρόεδρος της Ένωσης Θρακικών Συλλόγων στη Βουλγαρία, Κρασιμίρ Πρεμιάνοφ, στον εορτασμό της Ημέρας της Θράκης, που γιορτάζεται την 26η Μαρτίου, τόνισε στο βουλγαρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ‘Fokus’, γιατί είναι σημαντική αυτή η ημέρα.



 Η αποκατάσταση της συνθήκης του Βερολίνου


Ο Κρασιμίρ Πρεμιάνοφ ανέφερε χαρακτηριστικά:


«Η μικρή Βουλγαρία, με έναν στρατό από λιοντάρια και πατριώτες και ταλαντούχους πολέμαρχους κατάφερε να νικήσει το τεράστιο τουρκικό κράτος και αυτοκρατορία σε μια μάχη για να αναλάβει το φρούριο της Αδριανούπολης. 
Οι ειδικοί θεωρούσαν το φρούριο απόρθητο.
 Για εμάς τους Βουλγάρους ήταν μια μάχη για την αποκατάσταση του συνόλου της Βουλγαρίας και όλων των εδαφών που έχασε ως αποτέλεσμα της άδικης Συνθήκης του Βερολίνου. Πολλοί μαχητές από τη λεγόμενη μακεδονο-θρακική ή μακεδονο-αδριανουπολίτικη πολιτοφυλακή συμμετείχαν σε αυτήν».



Στη μακροσκελή συνέντευξή του θα ασχοληθεί με την Αρχαία Θράκη.


Θα μιλήσουμε για την Αρχαία Θράκη. Αυτήν την ονομασία δεν την μονοπωλούμε, γιατί οι αρχαίοι Θράκες αποτελούν μέρος της ιστορίας μας.


Η Ελλάδα και η Τουρκία αγωνίζονται για την αρχαία κληρονομιά της Αρχαίας Θράκης. Εμείς πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που είμαστε οι κληρονόμοι μιας πολύ αρχαίας και μεγάλης κουλτούρας.


Θα ήθελα να πω ότι οι Θράκες - Βούλγαροι πολέμησαν τα τελευταία χρόνια με τα ιδεώδη της Βουλγαρίας.


Έχουμε σκοπό να μαζέψουμε όλους τους Θράκες από όλη τη Βουλγαρία για να κάνουμε μια μεγάλη θρακική γιορτή, γιατί η πρωτεύουσα των Θρακών- Βουλγάρων είναι η Σόφια. Δεν έχουμε άλλη πρωτεύουσα. Οι Θράκες-Βούλγαροι πρέπει να είναι παρόντες σε αυτό το κέντρο του βουλγαρικού κράτους, του κράτους της Βουλγαρίας, που έχουν αγωνιστεί τα τελευταία χρόνια για αυτό.


Σχετικά με τη σημερινή πανδημία του κορωνοϊού


Ο Κρασιμίρ Περμιάνοφ θα σημειώσει ότι η Ημέρα της Θράκης φέτος έχει μείνει στο παρασκήνιο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.


«Υπήρξαν πολλές πανδημίες για τους Βούλγαρους. Στα 500 χρόνια τουρκικής υποτέλειας υπήρξαν ταπεινώσεις, γενοκτονίες, οι οποίες επαναλήφθηκαν το 1913. 68 χιλιάδες Βούλγαροι δολοφονήθηκαν αδυσώπητα, από νήπια μέχρι ηλικιωμένους. Αυτή η γενοκτονία έχει προκαλέσει πολύ πιο σοβαρές ζημιές από ό, τι η φύση προκαλεί».


Οι απόγονοι των Θρακών- Βουλγάρων


Ο πρόεδρος των Θρακικών συλλόγων της Βουλγαρίας αναφερόμενος στους απογόνους των Θρακών στη χώρα αυτή έκανε έκκληση στους νέους Θράκες- Βούλγαρους να μην λησμονούν τους παππούδες τους που αγωνίστηκαν σε όλους τους πολέμους και τις εξεγέρσεις και χάθηκαν για τη Βουλγαρία. 

Σημείωσε χαρακτηριστικά τη συμμετοχή τους στην ‘επανάσταση του Ίλιντεν’, τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, στους Βαλκανικούς πολέμους.

 «Ας μην ξεχνάμε ότι μεταξύ των Θρακών υπάρχουν πολλοί φωτισμένοι και κορυφαίοι Βούλγαροι λόγιοι, άνθρωποι- παραδείγματα για εργασία και δημιουργικότητα», είπε μεταξύ των άλλων.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr