Σκόπια: Να μην περικοπούν όλοι οι μισθοί στο δημόσιο – λόγω πανδημίας






Μάρτιος 31, 2020. 13:02

Σκόπια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, θα περικοπούν σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης που προκαλείται από την κρίση της παγκόσμιας πανδημίας.



Ο  πανεπιστημιακός καθηγητής και ακαδημαϊκός Αμπντουλμενάφ Μπετζέτι σε σχετική εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Τέλμα, αντιτάχθηκε στις ειδήσεις αυτές και προέτρεψε την  κυβέρνηση να μην προβεί σε περικοπές μισθών γιατί κατά την άποψη του ένα τέτοιο βήμα θα χτυπούσε σημαντικές ομάδες του πληθυσμού που έχουν ανοιχτεί σε δάνεια από τις τράπεζες.


«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτή η σημαντική ομάδα πολιτών (οι δημόσιοι υπάλληλοι) εκτίθενται στις τράπεζες με διάφορα χρέη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν συνάψει περίπου 140 χιλιάδες υποθήκες. Εάν δούμε προσεκτικά θα διαπιστώσουμε ότι 2 με 3 μέλη μιας οικογένειας, δηλαδή περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες έχουν υποχρεώσεις. Θα μπορούσαν οι τράπεζες να παρατείνουν τις προθεσμίες τους προς τους δανειολήπτες, αλλά αυτό, ουσιαστικά,  δεν βοηθά», είπε ο Μπετζέτι.


Σύμφωνα με τον ίδιο, οι όποιες περικοπές θα πρέπει να περιλαμβάνουν εκλεγμένους και διορισμένους υπαλλήλους των οποίων ο μισθός υπερβαίνει τον μέσο μισθό στο δημόσιο, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 27.500 δηνάρια (448 ευρώ).


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr