Λιβύη: Η επιχείρηση ‘IRINI’ της ΕΕ θα αντικαταστήσει τη ‘SOPHIA’ στο εμπάργκο όπλων



Μάρτιος 28, 2020. 12:32

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υλοποιήσει μια νέα μεσογειακή ναυτική και αεροπορική αποστολή τον Απρίλιο για να σταματήσει  την παροχή όπλων στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη, δήλωσαν οι διπλωμάτες της ΕΕ την Πέμπτη, με την Ελλάδα να συμφωνεί να δεχθεί όσους (λαθρο)μετανάστες διασώθηκαν στη θάλασσα.



Η απόφαση, η οποία καθυστέρησε λόγω της διαμάχης για τους μετανάστες,  ακολούθησαν προειδοποιήσεις από τον επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ότι η Ένωση κινδύνευε να καταστεί ανενεργή αν δεν λάβει πρωτοβουλία, αφήνοντας ενδεχομένως τη μοίρα της Λιβύης στην Τουρκία και τη Ρωσία.


«Η Ελλάδα έχει επιτρέψει την αποβίβαση (των μεταναστών που διασώθηκαν) στα λιμάνια της», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν  να βοηθήσουν  στην κάλυψη των εξόδων από τη μεταφορά των μεταναστών στην ενδοχώρα, για την αποφυγή περαιτέρω οικονομικών πιέσεων στην Αθήνα.


Η νέα αποστολή  έχει την ονομασία «Ειρήνη»/ «Irini» και θα αντικαταστήσει την τρέχουσα στρατιωτική αποστολή της ΕΕ που αποκαλείται «Σοφία»/ ‘Sophia’, η οποία σταμάτησε τη δραστηριότητά της πριν από ένα χρόνο, αφού η Ιταλία αντιμετώπισε ένα αντιμεταναστευτικό κύμα αντιδράσεων, δήλωσε ότι δεν θα δέχεται πλέον μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα.


Η αποστολή ‘Ειρήνη’ σκοπεύει να αρχίσει τις περιπολίες στην ανατολική Μεσόγειο τον Απρίλιο, αφού η παλαιότερη επιχείρηση «Σοφία» λήγει στα τέλη Μαρτίου.


Οι διπλωμάτες ωστόσο αναγνώρισαν ότι η ΕΕ δεν μπορεί να ελέγχει τα χερσαία σύνορα της Λιβύης.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr