IZVESTIA: Η Βόρεια Μακεδονία έγινε επίσημα το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ




Μάρτιος 27, 2020. 21:19

Η Βόρεια Μακεδονία, έγινε επίσημα το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, αυτό αναφέρει την Παρασκευή 27 Μαρτίου σχετική ανακοίνωση της Συμμαχίας.


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Συμμαχίας, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα, η τελετή έπαρσης της σημαίας της Βόρειας Μακεδονίας, στην έδρα του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαρτίου 2020.


Σε αυτήν θα παρευρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος του στρατιωτικού συμβουλίου της Συμμαχίας, στρατηγός Στούαρτ Πιτς και ο Chargé d'Affaires της αντιπροσωπείας της χώρας στο ΝΑΤΟ, Ζόραν Τοντόροφ.


Στις 20 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, υπέγραψε έγγραφο σχετικά με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.


Μια ημέρα νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το πρωτόκολλο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, επικυρώθηκε από όλα τα μέλη κράτη της Οργάνωσης.


Το κοινοβούλιο της χώρας επικύρωσε τη συμφωνία για την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία στις 11 Φεβρουαρίου.  Η επικύρωση έγινε σχεδόν ομόφωνα, με 114 βουλευτές από τους 120.


Η διαμάχη με την Ελλάδα



Από την ανεξαρτησία της «Μακεδονίας» υπήρξε μια διαμάχη με την Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά με κάθε δυνατό τρόπο εμπόδισε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της ονομασίας της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας με τη μεγαλύτερη περιοχή της Ελλάδας.


Τον Σεπτέμβριο του 2018, η Δημοκρατία της ‘Μακεδονίας’ διεξήγαγε  δημοψήφισμα για τη μετονομασία του κράτους σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και στις 8 Φεβρουαρίου το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.


Τέσσερις ημέρες αργότερα, η Δημοκρατία της Μακεδονίας άλλαξε επίσημα το όνομά της σε Δημοκρατία της  Βόρειας Μακεδονίας. 


Έτσι, το εμπόδιο για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στη Βορειοατλαντική Συμμαχία καταργήθηκε από την Ελλάδα.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr