New York Times: Η Τουρκία υποχωρεί από τα ελληνικά σύνορα



Μάρτιος 16, 2020. 16:38

Από την περασμένη εβδομάδα λεωφορεία μεταφέρουν πίσω στην Κωνσταντινούπολη μετανάστες, ένδειξη ότι η Τουρκία μειώνει τις προσπάθειες  μετακίνησής τους στα ελληνικά σύνορα, αναφέρουν οι New York Times.



Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε από ορισμένους αναλυτές ως μήνυμα προς την Ευρώπη ότι οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να αποδυναμώσουν την αντιπαράθεση και ενδέχεται και πάλι να τηρήσουν τη φύλαξη των συνόρων τους, ενόψει της τηλεδιάσκεψης του προέδρου της Τουρκίας με τον Γάλλο πρόεδρο και την καγκελάριο της Γερμανίας στις 17 Μαρτίου.


Επιπρόσθετα, οι Έλληνες αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο αριθμός των προσπαθειών διέλευσης των τουρκοελληνικών συνόρων  έπεσε από τις χιλιάδες ημερησίως σε αρκετές εκατοντάδες και καμία από αυτές δεν είχε επιτυχία.


Η ΝΥΤ υπενθυμίζει ότι η Τουρκία ανακοίνωσε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι δεν θα ενθαρρύνει πλέον τους μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη. Αυτή η κίνηση θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερης βοήθειας από την ΕΕ για τα 3,5 εκατομμύρια προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία και την υποστήριξη από την ΕΕ για τη στρατιωτική εκστρατεία της Τουρκίας στο  Ιντλίμπ της Συρίας.


Όπως σημειώνεται ενώ υπήρξε σκληρή αντίδραση από τους Έλληνες συνοριοφύλακες, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε μια ‘χλιαρή διπλωματική αντίδραση’.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr