Οι Ρώσοι σχολιάζουν την «φανταστική επιτυχία των τουρκικών UAV στη Συρία»



Μάρτιος 11, 2020. 18:20


Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ προκάλεσαν γιγάντιες απώλειες στο συριακό στρατό, καταστρέφοντας, μάλιστα, οκτώ  ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα ‘Παντσίρ’. Επιπλέον Τούρκοι αναλυτές χρησιμοποιούν την έκφραση «Η Τουρκία έδειξε στη Ρωσία πως να πολεμήσει στον 21ο αιώνα», γράφει ρωσικό δημοσίευμα.



Για την Τουρκία, η χρήση των drones στο Ιντλίμπ ήταν πολύ επιτυχημένη. 
Ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, νεότερος γαμπρός του προέδρου Ερντογάν, κατασκευαστής των UAV της Τουρκία, επαινέθηκε με κάθε τρόπο από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. (Το επώνυμό του,  «Bayraktar», δόθηκε στον τύπο αυτό του UAV). 

Ένας σχετικός τίτλος δημοσιεύματος ήταν: «Ο άνθρωπος που άλλαξε τον ουρανό της Μέσης Ανατολής».


«Ανατολίτικες υπερβολές»


Αυτή η άποψη έχει έρθει σε ορισμένες  ρωσικές κοινότητες εμπειρογνωμόνων.

Η Ανατολή είναι πολύ επιρρεπής στην υπερβολή. 

Στην πραγματικότητα η αναφερόμενη ‘αεροπορική φάση’ διήρκεσε δύο ημέρες στο Ιντλίμπ και δεν ήταν καθόλου κρίσιμη. Επιπλέον, οι αναφορές για την καταστροφή των οκτώ ‘Παντσίρ’, αποδείχθηκαν ψεύτικες.


Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι οι Τούρκοι κέρδισαν πραγματικά ένα πλεονέκτημα την πρώτη ημέρα της χρήσης των drones δεδομένου ότι τα ισχυρά ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου λειτουργούσαν απευθείας από το τουρκικό έδαφος και κάλυπταν ολόκληρο το Ιντλίμπ.


Άκουσαν τα συριακά τηλέφωνα, ανακάλυψαν τις συντεταγμένες των μεμονωμένων στόχων. 

Δηλαδή,  η αποτελεσματικότητας της χρήσης τους εξαρτιόταν  αφενός από τα ηλεκτρονικά  εργαλεία πληροφοριών που βρίσκονταν στην επικράτεια της Τουρκίας και, αφετέρου από την αδυναμία της Συρίας και των συμμάχων της να ενεργήσουν στη νέα κατάσταση.


Για παράδειγμα, στην Τουρκία θεωρείται μεγάλη επιτυχία που τα UAV της κατάφεραν και χτύπησαν τις ειδικές δυνάμεις της Χεζμπόλα, σκοτώνοντας 10 Λιβανέζους. 

Στην πραγματικότητα αυτό  οφείλεται στο γεγονός ότι τα μέλη της Χεζμπόλα χρησιμοποίησαν για να συνεννοηθούν τις συνήθεις επικοινωνίες, απλά τηλέφωνα της Syri Tel. Εντοπίστηκαν και έγιναν στόχος.


 Το «σμήνος drones»


Δεν υπήρξε «σμήνος drones», επομένως δεν υπήρξε «πόλεμος του 21ου αιώνα». 

Οι Τούρκοι έστειλαν πέντε η έξι UAV από τη βάση Ιντσιρλίκ την ίδια στιγμή, όχι περισσότερα.

 Η Τουρκία απλά δεν έχει αρκετά φθηνά UAV για να οργανώσει επιδρομές σμήνους.


Η Τουρκία ισχυρίζεται τώρα ότι οι απώλειες της ήταν αμελητέες -φυσικά οι Σύροι κατέρριψαν μόνο τέσσερα (ένα ΑΝΚΙ και ένα Μπαϊρακτάρ). Ο γαμπρός του προέδρου θα κάνει περισσότερα. Είναι ένας ταλαντούχος μηχανικός. Αλλά, στην πραγματικότητα αυτές οι απώλειες ήταν κρίσιμες για την Τουρκία από καθαρά στρατιωτική άποψη και δη οικονομική.


Καλή η μάχη στον αέρα, αλλά χωρίς το πεζικό δεν λέει…


Ο πόλεμος στο Ιντλίμπ διεξάγεται στο έδαφος, το ζητούμενο είναι ο έλεγχος της επικράτειας. Αυτό με το να κερδίσεις έναν πόλεμο μόνο στον αέρα είναι αδύνατο.


Κάποιος πρέπει να μπει στη βομβαρδισμένη πόλη και να σηκώσει μια σημαία.

Αυτό αποδείχθηκε από τη σύγκρουση στη Λιβύη, όπου πριν από λίγους μήνες οι αντίπαλες δυνάμεις, έχοντας φθάσει σε αδιέξοδο στο έδαφος, προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα με τη βοήθεια της μαζικής χρήσης των UAV.


Μέχρι και 500 την ημέρα σηκώνονταν, αλλά δεν έγινε «πόλεμος του 21ου αιώνα». Ήταν μια αντίδραση και οι αντιμαχόμενες πλευρές κατάλαβαν το ανούσιο και επέστρεψαν και πάλι στις μάχες του πεζικού.

Αλλά μιλάμε για drones  από αυτά που φτιάχνονται σε ένα γκαράζ, ένα είδος ηλεκτρονικών καμικάζι.


Τα Manpads


 Όταν οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να ελέγξουν τον εναέριο χώρο πάνω από τη βόρεια Συρία, μοίρασαν στους μαχητές που ελέγχουν, MANPADS- φορητά ρουκετοφόρα.  Αλλά αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά τόσο κατά των Ρώσων όσο και κατά των Σύρων πιλότων. 

Στη συνέχεια προσπάθησαν να ελέγξουν τον συριακό εναέριο χώρο με F-16 χωρίς να εισέλθουν  στον εναέριο χώρο της Συρίας επιτιθέμενα στήνοντας ενέδρες.

 Με τον τρόπο αυτόν καταρρίφθηκαν αεροσκάφη της Συρίας, αλλά δεν μπορούσε να γίνει κάτι γιατί βρίσκονταν στον τουρκικό εναέριο χώρο, ήταν συνεπώς απρόσιτα και επομένως ατιμώρητα.


Φανταστικά στοιχεία για απώλειες στη Συρία το λάθος των Σύρων


Οι Τούρκοι δίνουν φανταστικά στοιχεία για τις απώλειες στη Συρία. Ναι, οι απώλειες ήταν σοβαρές, αλλά δεν συνδέονται με την αποτελεσματικότητα των αεροσκαφών τους. 

Το ατύχημα ήταν ότι οι Σύροι και οι σύμμαχοί τους δεν είχαν στο νου τους την αεροπορική επίθεση  και δεν λάμβαναν τα μέτρα τους, αυτό ήταν το λάθος τους, συγκεντρώνονταν πολλοί σε ένα σημείο.


Δεν έχουμε υπερφυσικά αποτελέσματα από τα UAV


Μέχρι στιγμής, ούτε στη Λιβύη, ούτε στη Συρία, ούτε σε άλλα μέρη, κάτω από πραγματικές συνθήκες με έντονες στρατιωτικές επιχειρήσεις, τα UAV δεν έχουν επιδείξει υπερφυσικά επιτεύγματα. 

Προς το παρόν, είναι αποτελεσματικά σε στόχους με χτυπήματα ακριβείας από μεγάλο υψόμετρο, όπου δεν υπάρχει αντίσταση ή υποψία ότι θα χτυπηθεί.

Παράδειγμα, ο θάνατος του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμάνι και οι δύο πρώτες ημέρες στο Σαρακίμ.


Όλες οι ιστορίες για «σμήνη» και άλλες υποτιθέμενες μοναδικές και πιο προηγμένες μεθόδους πολέμου- μέχρι στιγμής δεν είναι τίποτε περισσότερο από ιστορίες τρόμου.

Στοιχεία από τη Взлгяд

--



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr