Πάνω από 100 Αλβανοί παραμένουν ακόμη στην ουδέτερη ζώνη της Κακαβιάς



Φωτό από την Gazeta Si


Απρίλιος 5, 2020. 15:28

Δεκάδες Αλβανοί έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνοαλβανικά σύνορα, καθώς τόσο η Αθήνα όσο και τα Τίρανα έχουν κλείσει τα σύνορά τους.



Πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες το απόγευμα 147 άνθρωποι περιμένουν να διέλθουν τα ελληνο-αλβανικά σύνορα, ενώ επετράπη η είσοδος σε 31 άτομα να μπουν στην αλβανική επικράτεια. Πρόκειται για ηλικιωμένους με σοβαρά προβλήματα υγείας που βγήκαν από νοσοκομεία της Ελλάδας, έγκυες γυναίκες και ανήλικα παιδιά.


Από τους υπόλοιπους 10 επέστρεψαν στην Ελλάδα.


Παρά την ενημέρωση για το κλείσιμο των συνόρων και από τις δύο πλευρές των συνόρων, οι Αλβανοί προσπάθησαν να πάνε στην πατρίδα τους, αλλά οι Αλβανοί συνοριοφύλακες δεν έχουν λάβει εντολή να ανοίξουν τα σύνορα για αυτούς. Οι διερχόμενοι από τα ελληνικά σύνορα  έχουν στα διαβατήρια τους τη σφραγίδα της εξόδου και δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν.


Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες που τις τελευταίες ημέρες είναι άσχημες.


Από τη συνοριακή διέλευσης της Κακαβιάς επιτρέπεται μόνο η διέλευση φορτηγών αυτοκινήτων που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και νοσοκομειακό εξοπλισμό.


Σημειώνεται ότι η συνοριακή γραμμή έχει ενισχυθεί περαιτέρω με πρόσθετες δυνάμεις από την περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση.



Η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα, μέσω ανακοίνωσης της, την Τρίτη, είχε ενημερώσει ότι οι Αλβανοί που θέλουν να επιστρέψουν δεν θα παρεμποδιστούν, ενώ όσοι θέλουν να παραμείνουν και η παραμονή έχει λήξει, δεν θα επιβληθεί πρόστιμο.


Όπως σημειώνεται, οι πολίτες που επιστρέφουν υποβάλλονται σε έλεγχο θερμοκρασίας  στα σύνορα και έχουν κληθεί να αυτό απομονωθούν για 14 ημέρες στο σπίτι τους.


Ο υπουργός Εξωτερικών Γκεντ Τσακάι βρίσκεται σε απομόνωση μετά το ταξίδι του στην Ιταλία στις 29 Μαρτίου.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr