Λιβύη: Η κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ αντιτίθεται στην αποστολή της «Ειρήνης»





Απρίλιος 19, 2020. 10:49

Κάιρο.

Σε μια προσπάθεια αποτροπής ξένων παρεμβάσεων στην εμφύλια σύρραξη της Λιβύης, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την έναρξη της νέας στρατιωτικής επιχείρησης Κοινής Ασφάλειας και Άμυνας στη Μεσόγειο, με την ονομασία ‘Irini’.



Η ‘Irini’, γράφει το αιγυπτιακό δημοσίευμα, προέρχεται από την ελληνική λέξη ‘Ειρήνη’, και αυτή θα έχει ως βασικό καθήκον την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, θα πραγματοποιείται με εναέριους και θαλάσσιους ελέγχους καθώς και με δορυφορικές παρατηρήσεις.


Ειδικότερα, η αποστολή θα μπορεί να διενεργεί επιθεωρήσεις σκαφών στη θάλασσα στα ανοικτά των λιβυκών ακτών όταν υπάρχει η υποψία ότι  μεταφέρουν όπλα ή σχετικό υλικό από και προς τη Λιβύη, σύμφωνα με την απόφαση 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.


Η αποστολή της ‘Irini’ θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2021 και θα βρίσκεται υπό τον στενό έλεγχο των κρατών μελών της ΕΕ, η οποία θα ασκεί πολιτικό έλεγχο και στρατηγική καθοδήγηση μέσω της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ), υπό την ευθύνη του Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.



Diplomacy cannot succeed unless it is backed by action. is not the only solution, but it is an important part of the solution.
The goal is to stop the flow of arms to Libya and contributing to a sustainable ceasefire. https://europa.eu/!kV39Yd 





Ο διευθυντής του Τμήματος Ηθικού Προσανατολισμού του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), συνταγματάρχης Χαλέντ αλ Μαχτζούμπ, χαιρέτισε την επιχείρηση της ΕΕ, λέγοντας ότι αυτό το εμπάργκο θα επηρεάσει θετικά την εθνική ασφάλεια όχι μόνο της Λιβύης αλλά και ορισμένων γειτονικών κρατών.

Επιβεβαίωσε ότι ο LNA είναι πρόθυμος να ανακοινώσει ανθρωπιστική ανακωχή λόγω της εκδήλωσης του COVID-19 στη χώρα, αρκεί να τηρηθεί από τις άλλες πλευρές.


Η Τρίπολη δεν θέλει την ‘Irini


Ωστόσο, η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, αντιτάχθηκε σθεναρά στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς θα εμποδίσει την παράνομη εισαγωγή  όπλων, ιδίως από την Τουρκία, στις πολιτοφυλακές και τις τρομοκρατικές ομάδες της.


Η Τουρκία έχει στείλει, ήδη,  στρατιωτικά άρματα μάχης και όπλα στη Λιβύη μέσω της Μεσογείου λίγες μόνο ημέρες μετά την έγκριση εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη χώρα, σύμφωνα με μια ερευνητική έκθεση του BBC που δείχνει δορυφορικές εικόνες, και βίντεο που αποδεικνύουν τις τουρκικές παραβιάσεις.


Δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν στο BBC έδειξαν ότι τρία τουρκικά πλοία συνοδεύονταν από δύο φρεγάτες G-Class.


Ο Σάρατζ βασίζεται σε μια πληθώρα πολιτοφυλακών, μεταξύ αυτών τζιχαντιστών και τρομοκρατικών ομάδων, που σχηματίστηκαν στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 εναντίον του πρώην προέδρου Μουαμάρ Καντάφι και μετά από αυτήν.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr