Η Ελλάδα καλεί την Αλβανία να ανοίξει τα σύνορα για τους εποχιακούς εργάτες



Απρίλιος 20, 2020. 17:49


Η Ελλάδα προέτρεψε την Αλβανία να εξετάσει το ενδεχόμενο ανοίγματος των συνόρων σε εποχιακούς εργαζόμενους στη γεωργία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείο Γεωργίας ο τομέας αυτός χρειάζεται τουλάχιστον 50 χιλιάδες εργάτες, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.



Ο Έλληνας υπουργός Γεωργίας, Μάκης Βορίδης δήλωσε την Παρασκευή ότι η συντριπτική πλειονότητα των ειδικευμένων εργαζομένων στη γεωργία  έρχεται από την Αλβανία και ότι απαιτείται άμεση λύση στο πρόβλημα από τους αγρότες.


Ο Βορίδης λέει ότι ο χρόνος δεν περιμένει, και εάν οι ελάχιστες εργασιακές ανάγκες των Ελλήνων αγροτών δεν ικανοποιηθούν εντός των πρώτων 10 ημερών του Μαΐου, η τοπική οικονομία θα χάσει εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από ελλείψεις εξαγωγών φρούτων και λαχανικών. 


Ο Έλληνας Υπουργός αποκαλύπτει ότι συζητούν με την Αλβανική πλευρά την εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης και από τα δύο μέρη.


Μάλιστα, οι ελληνικές αρχές προτείνουν να οργανώσουν οι ίδιοι τη μεταφορά μεταναστών, να διενεργήσουν δοκιμές κατά του Covid19 για ύποπτες περιπτώσεις και απλουστευμένες τελωνειακές διαδικασίες, ώστε η εποχική είσοδος και άδεια εργασίας στη γεωργία να δίδεται άμεσα. Αλλά για να συμβεί όλα αυτά, η Ελλάδα λέει ότι απαιτείται συμφωνία με την Αλβανική πλευρά και ο χρόνος δεν περιμένει.


Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα παραδέχθηκε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για το θέμα και ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ανοίγματος των συνόρων για εποχιακούς εργαζόμενους στην Ελλάδα και το Μαυροβούνιο.


Η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί για την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού από αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι εάν η Αλβανία δεν ανοίξει τα σύνορά της, χιλιάδες στρέμματα εποχιακών φρούτων και χιλιάδες στρέμματα λαχανικών θα σαπίσουν στα χωράφια, προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημιά στη χώρα.


Σύμφωνα με τους συνεταιρισμούς, αυτή η αγορά για να σωθεί χρειάζεται τουλάχιστον 50 χιλιάδες εποχιακούς εργάτες.


Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr