Ο πρόεδρος Αλβανίας ανησυχεί για την ανελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα


"Αυτο-λογοκρισία"

Απρίλιος 21, 2020. 17:43

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα,  εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία που πήρε η χώρα με το νόμο της κυβέρνησης του Έντι Ράμα ‘περί δυσφήμισης από τα μέσα ενημέρωσης’.

Σύμφωνα με το κείμενο του προέδρου της Αλβανίας στο FB:



Ανησυχώ βαθιά για την  ολοένα οπισθοδρόμηση της Αλβανίας σε σχέση με την ελευθερία και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης.


Η επιδείνωση του παγκόσμιου δείκτη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα ετήσια συμπεράσματα της παγκόσμιας οργάνωσης των δημοσιογράφων "Reporters Without Borders", είναι απαράδεκτη και απαιτεί άμεση απάντηση από όλους.


Υποστηρίζω πλήρως την προειδοποίηση των "Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα" ότι το (κυβερνητικό) λεγόμενο πακέτο «κατά της δυσφήμισης» επιδεινώνει σήμερα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι στην Αλβανία.


Thellësisht i shqetësuar nga regresi i Shqipërisë vit pas viti në raport me lirinë dhe pavarësinë e medias.
Përkeqësimi në Indeksin Botëror të Lirisë së Medias, sipas konkluzioneve vjetore të organizatës botërore të gazetarëve “Reporterët pa Kufij”, është i papranueshëm dhe kërkon një përgjigje dhe reagim të menjëhershëm nga të gjithë.
Mbështes plotësisht paralajmërimin e “Reporterëve pa kufij” se e ashtuquajtura paketë “anti-shpifje” do ta përkeqësojë më keq situatën në të cilën ndodhet sot media dhe gazetarët në Shqipëri...


Καλώ για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να αποσύρει και να επανεξετάσει τη δέσμη των εγκριθέντων νόμων, οι οποίοι, όπως εφιστά την προσοχή η παγκόσμια οργάνωση δημοσιογράφων, και όπως προειδοποίησα:

- Παραβιάζει τις βασικές συνταγματικές αρχές ενός δημοκρατικού κράτους.

- Παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης, τον Τύπο και το δικαίωμα στην ενημέρωση.

- Είναι αντίθετο με τη νομολογία του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

- Παραβιάζει τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η ελευθερία της έκφρασης είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αναντικατάστατος πυλώνας μιας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας και ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της λογοδοσίας από όλους τους δημόσιους θεσμούς.


Η ανησυχία των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» ότι η επίκληση της καταστροφής από τον σεισμό και οι σοβαρές συνέπειες της πανδημίας COVID-19, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την παραβίαση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, απαιτεί σοβαρό και υπεύθυνο προβληματισμό.


Με την ευκαιρία αυτή, εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη και την πλήρη αλληλεγγύη μου για το εξαιρετικό ηρωικό έργο των μέσων ενημέρωσης, των δημοσιογράφων και του προσωπικού υποστήριξης τους από την πρώτη γραμμή αναφοράς, στην υπηρεσία της ενημέρωσης του κοινού, της διαφάνειας και της προστασίας της υγείας κάθε πολίτη και επαναλαμβάνω το κάλεσμα να μην τα εγκαταλείψουν σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές!


Εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη προς όλους τους δημοσιογράφους, ιδίως εκείνους που επηρεάζονται από την αποστολή τους στην υπηρεσία της ελευθερίας, των πολιτών και προς το συμφέρον της εδραίωσης ολόκληρου του δημοκρατικού μας συστήματος, τονίζω ότι η οπισθοδρόμηση ως προς την ελευθερία και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης είναι απαράδεκτο και εξαιρετικά επιβλαβές για τη χώρα μας, η οποία φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr