Γενοκτονία Αρμενίων - «Μία από τις χειρότερες τραγωδίες της ανθρωπότητας»- Βλαντίμιρ Πούτιν



«Μια από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία της ανθρωπότητας»: 105 χρόνια από την έναρξη της απέλασης Αρμενίων από την Κωνσταντινούπολη», είναι το τίτλος του ρωσικού δημοσιεύματος

Απρίλιος 24, 2020. 18:02

«Στις 24 Απριλίου 1915, ξεκίνησε η απέλαση των Αρμενίων διανοουμένων από την Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα τη δολοφονία χιλιάδων εκπροσώπων τους.
Αυτό το γεγονός ήταν ένα από τα συμβάντα της μαζικής εξόντωσης του Αρμενικού λαού στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στα τέλη του 19ου - αρχές του 20ού αιώνα», γράφει σήμερα η «Ρωσία Σήμερα».


 Σύμφωνα με ιστορικούς, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα, περίπου 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι πέθαναν κατά τη διάρκεια εθνοκάθαρσης και εκατοντάδες χιλιάδες έγιναν πρόσφυγες.


Σε πολλές χώρες, η 24η Απριλίου είναι η Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων.


«Συμπαθούμε ειλικρινά τον Αρμενικό λαό, ο οποίος βίωσε μια από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία της ανθρωπότητας ... Τα γεγονότα του 1915 συγκλόνισαν ολόκληρο τον κόσμο και στη Ρωσία θεωρούνται ως δική της θλίψη …

Πάντα πίστευα ότι δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία για τη μαζική σφαγή ανθρώπων», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην τελετή Πένθους στο Γερεβάν το 2015.


Μαζικές δολοφονίες Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πραγματοποιήθηκαν από τα τέλη του 19ου αιώνα έως το 1922, κυρίως στα ανατολικά του τουρκικού κράτους. Αυτά τα εδάφη στην αρχαιότητα αποτελούσαν μέρος της Ευρύτερης Αρμενίας, οι Αρμένιοι αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος του τοπικού πληθυσμού μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, σημειώνει το δημοσίευμα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr