Σκόπια: Συνεχίζεται η διένεξη με τη Βουλγαρία



Απρίλιος 27, 2020. 09:06

Σκόπια.

«Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις 24 Μαρτίου, στο οποίο συμμετείχε και η Βουλγαρία, αποφάσισε ανεπιφύλακτα την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. 

Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώθηκε ομόφωνα στις 26 Μαρτίου από τους αρχηγούς κυβερνήσεων και κρατών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 


Το κείμενο του συμπεράσματος του Συμβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας δεν περιέχει όρους και είναι διαθέσιμο έγγραφο στο κοινό.»


Αυτό τόνισε προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Μακεδονίας- MIA,  ο τεχνικός διαπραγματευτής της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Μπόγιαν Μάριτς (φωτό), όσον αφορά το ερώτημα εάν το έγγραφο με τις βουλγαρικές απαιτήσεις για τη γλώσσα και τις μειονότητες, που έχει κυκλοφορήσει σήμερα (χθες) στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποτελεί εμπόδιο στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ή μπορεί να είναι ένα πιθανό εμπόδιο για την περαιτέρω μετάβαση της χώρας στην Ένωση.


Ο Μάριτς ανέφερε ότι το έγγραφο της Βουλγαρίας υποβλήθηκε μετά την έγκριση των συμπερασμάτων, είναι μονομερής και δεν έχει νομική επίπτωση στην απόφαση έναρξης διαπραγματεύσεων.


"Το έγγραφο της Βουλγαρίας στη συνέχεια των πρακτικών της έγκρισης των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων είναι μια αυστηρά μονόπλευρη ερμηνευτική δήλωση, η οποία δεν μπορεί να αποκλείσει ή να αλλάξει το νομικό αποτέλεσμα της απόφασης για έναρξη διαπραγματεύσεων, ούτε τη σημασία και το εύρος των συμπερασμάτων. 


Στο έγγραφο της, η Βουλγαρία κατέστησε σαφές ότι «κατανοεί» την εφαρμογή της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας και αντικατοπτρίζει τη θέση του κοινοβουλίου τους, του Οκτωβρίου του 2019, εξήγησε ο τεχνικός διαπραγματευτής με την Ένωση.


Το έγγραφο τόνισε ο Μάριτς, δεν σημαίνει αυτόματο αποκλεισμό και διακοπή των διαπραγματεύσεων πριν ακόμη ξεκινήσουν.


«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση να αγνοήσουμε το ζήτημα της οικοδόμησης μόνιμης φιλίας με τη Βουλγαρία και όλους τους άλλους γείτονες, αλλά δεν σημαίνει αυτόματο αποκλεισμό και παύση των διαπραγματεύσεων  πριν ακόμη ξεκινήσουν».


Μάλιστα ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Αντρέι Κοβάτσεφ είπε χθες ότι αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν από την ένταξή μας στην ΕΕ και ότι αυτή είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει, θα επιτρέψει την κατανόηση των μηχανισμών που έχουν θεσπιστεί στη Συνθήκη Φιλίας και Καλής Γειτονίας, δήλωσε ο Μάριτς.


Τόνισε ότι η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας είναι μία από τις βασικές αρχές της ΕΕ και οι προσδοκίες της Βόρειας Μακεδονίας είναι ότι πρέπει η αρχή αυτή να είναι μια πτυχή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και οι αποκλεισμοί δεν συμβαδίζουν με την οικοδόμηση φιλίας και καλής γειτονίας.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr