Η Τουρκία μπλοκάρισε ιστοσελίδες της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ



Απρίλιος 21, 2020. 23:33

Η Τουρκία έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε περισσότερους από δώδεκα ιστότοπους ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων, σε μια κλιμακούμενη αντιπαράθεση, μετά από την απαγόρευση των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας από το Ριάντ και τις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας.



Ιστοσελίδες των πρακτορείων ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας και  των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και ιστότοποι του καναλιού ειδήσεων της Al Arabiya, της εφημερίδας Al Hayat και άλλων ιστοσελίδων από τις δύο χώρες δεν ήταν πλέον προσβάσιμες στην Τουρκία από τις 20 Απριλίου.


Μηνύματα που δημοσιεύτηκαν στις ιστοσελίδες αναφέρουν ότι έχουν μπλοκαριστεί  από την Άγκυρα ως «μέτρο προστασίας» σύμφωνα με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου.


Μεταξύ των ιστότοπων που έχουν μπλοκαριστεί είναι και η βρετανική εφημερίδα ‘Independent’ στην τουρκική έκδοσή της που εκδίδεται από Σαουδάραβα επενδυτή, αν και ο ιστότοπος αυτός δεν είναι γνωστός για εχθρική πολιτική έναντι της Άγκυρας.
 Η ιστοσελίδα της αγγλικής έκδοσης του Independent δεν επηρεάστηκε από την τουρκική απαγόρευση.


Οι τουρκικές αρχές δεν απάντησαν αμέσως σε ένα αίτημα να σχολιάσουν γιατί μπλοκαρίστηκαν οι ιστότοποι, αλλά το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός TRT ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι η πρόσβαση στους ιστότοπους τους, είχε αποκλειστεί από τη Σαουδική Αραβία.


Η Τουρκία, στενός σύμμαχος του Κατάρ, ηγείται μιας εξωτερικής πολιτικής που η Σαουδική Αραβία αντιλαμβάνεται ως ανταγωνιστική για τα συμφέροντά της. 


Τόσο η Άγκυρα όσο και η Ντόχα διατηρούν στενές σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμάχησε με το Κατάρ στη μακροχρόνια διαμάχη του με το αραβικό κουαρτέτο που βρίσκεται υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο περιλαμβάνει τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο. 


Ενισχύει επίσης τις στρατιωτικές σχέσεις της Άγκυρας με τη Ντόχα, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση μιας δεύτερης βάσης τουρκικού στρατού, όπου εκατοντάδες τουρκικά στρατεύματα φέρεται να βρίσκονται εκεί.


Καλλιεργώντας την επιρροή μεταξύ των ισλαμιστικών ομάδων που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ο Ερντογάν προσπαθεί να αναδειχθεί ως ηγέτης του μουσουλμανικού σουνιτικού κόσμου και να αναβιώσει την οθωμανική κληρονομιά της Τουρκίας.


 Το Ριάντ, το Αμπού Ντάμπι και το Κάιρο θεωρούν την Αδελφότητα «τρομοκρατική οργάνωση».


Οι επικριτές του Ερντογάν βλέπουν τον αποκλεισμό των ξένων ιστότοπων ως μια ακόμη κίνηση για να σωπάσει τις αντιπολιτευτικές φωνές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.


 «Σε περιόδους πολέμου ή εθνικής κρίσης, η Τουρκία έχει συχνά εντείνει τον τακτικό εκφοβισμό και τη δίωξη των ανθρώπων για κριτική σε κυβερνητικές πολιτικές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», έγραψε η αμερικανική ομάδα υπεράσπισης δικαιωμάτων, Human Rights Watch νωρίτερα αυτό το μήνα.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr