Οι Βρυξέλλες 'αδειάζουν' τη Βουλγαρία για τη στάση της έναντι της Βόρειας Μακεδονίας



Απρίλιος 25, 2020. 08:14

Σκόπια.

Μετά την ενόχληση των Σκοπίων από τις ανεξήγητες πληροφορίες σχετικά με ένα βουλγαρικό «έγγραφο» προς την ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο οι διαπραγματεύσεις θα εξαρτηθούν από την ακύρωση της γλώσσας και της μειονότητας της Βόρειας Μακεδονίας, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση 


εξέδωσε σήμερα (χθες) ανακοίνωση, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου MIA από τις Βρυξέλλες.


Σε γραπτή απάντηση στο MIA, ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ, επανέλαβε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η λήψη αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία. Η θέση της ΕΕ αναφέρεται σαφώς στα συμπεράσματα του Συμβουλίου. Οι μονόπλευρες απόψεις των κρατών - μελών δεν επηρεάζουν αυτά τα συμπεράσματα», έγραψε ο Πέτερ Στάνο σε απάντηση στο MIA.


Τον περασμένο μήνα, τα κράτη μέλη έδωσαν ομόφωνα το πράσινο φως για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία το συντομότερο δυνατό και χωρίς πρόσθετες προϋποθέσεις, σε αντίθεση με την Αλβανία.


Η πρακτική στην ΕΕ ακολουθεί τη λογική ότι τα κράτη μέλη να έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν τη διαφωνία τους, με ορισμένα μέρη μιας συγκεκριμένης απόφασης και να υποβάλουν το έγγραφό τους στο παράρτημα για να καταγραφεί η γνώμη τους, αλλά αυτό δεν έχει νομικό βάρος, ούτε σε αυτήν την περίπτωση αλλάζει την απόφαση της ΕΕ για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία - απόφαση μονόδρομος.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr