Λευκωσία: Η ρωσική πρεσβεία ζητά να αποφευχθούν ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου



«Η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας προτρέπει την αποφυγή αποσταθεροποιητικών ενεργειών στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα» γράφει το δημοσίευμα.

Απρίλιος 24, 2020. 19:29

Η Ρωσική Πρεσβεία στη Λευκωσία ζητά να αποφευχθούν ενέργειες στα ανοικτά της Κύπρου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση και κρίση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


«Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης γύρω από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προτρέπουμε, ειδικά υπό το φως της αντιμετώπισης της παγκόσμιας κοινότητας στην κοινή απειλή της πανδημίας του  κορωνοϊού, να αποφεύγονται βήματα που οδηγούν στην αποσταθεροποίηση και τη δημιουργία δυναμικού κρίσης στην περιοχή, να ακολουθούνται αυστηρά οι αρχές του διεθνούς δικαίου, να αποφεύγονται απειλές με τη χρήση βίας, να γίνει προσπάθεια επίλυσης των διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικά μέσα και να επιτευχθεί διάλογος και δημιουργία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης », ανέφερε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Η αναφορά έγινε από τη ρωσική διπλωματική αποστολή στη Λευκωσία σχετικά με τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, όπου εστάλη το τουρκικό πλοίο Γιαβούζ να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις.

Η πρεσβεία τονίζει, επίσης, ότι τα γεγονότα στην στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου συνδέονται με το μακροχρόνιο πρόβλημα της διαίρεσης του νησιού. 

«Αυτή η κατάσταση επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, την ανάγκη επίτευξης μόνιμης, βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, ικανοποιώντας τόσο τα συμφέροντα των ίδιων των Κυπρίων όσο και τη διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτει η ρωσική διπλωματική αποστολή.
Η πρεσβεία τονίζει, επίσης, ότι η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι έτοιμη να συνδράμει στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού με «κάθε απαραίτητη βοήθεια».

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr