Καταζητούμενος για τρομοκρατία στη Γερμανία- συνελήφθη στην Αλβανία



Απρίλιος 30, 2020. 23:19

 Στην Αλβανία συνελήφθη πολίτης του Τατζικιστάν που καταζητούνταν στη Γερμανία για ύποπτη συμμετοχή σε πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.

Η ανακοίνωση της  30ής Απριλίου έρχεται δύο εβδομάδες μετά που οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι είχαν συλλάβει πέντε υπηκόους  του Τατζικιστάν που είναι ύποπτοι για τη δημιουργία πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που σχεδίαζε επιθέσεις σε γερμανικό έδαφος.


 Δυο άτομα που ανήκαν στον πυρήνα φέρεται να ταξίδεψαν στην Αλβανία με σχέδια να πραγματοποιήσουν δολοφονία βάσει συμβολαίου.


Η αλβανική αστυνομία ανακοίνωσε στις 30 Απριλίου ότι η Διεύθυνση Αντιτρομοκρατικής Δράσης της χώρας συνέλαβε έναν 24χρονο υπήκοο του Τατζικιστάν, με τα αρχικά K,Z. σε κοινή επιχείρηση με την Ιντερπόλ.


Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κρατούμενος καταζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε στις 21 Απριλίου από ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καρλσρούη της Γερμανίας.

Σημειώνεται ότι ο ύποπτος κατηγορείται ως μέλος ενός «τρομοκρατικού πυρήνα» στη Γερμανία, ο οποίος είχε συσταθεί για τη διεξαγωγή βίαιων πράξεων εκ μέρους της ομάδας Ισλαμικού Κράτους.


Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε εισαγγελείς στην πρωτεύουσα, Τίρανα, για να διεξαγάγουν περαιτέρω νομικές διαδικασίες για την έκδοση του κρατουμένου.


Τηλεοπτικό κανάλι στην Αλβανία ανέφερε τον ύποπτο ως Κορόμ Ζουκούροφ και είπε ότι τέθηκε υπό κράτηση στα Τίρανα στις 29 Απριλίου. Δημοσίευσε επίσης μια φωτογραφία του άνδρα.


Ο ύποπτος λέγεται ότι ανήκει στην ίδια ομάδα των οποίων τα μέλη συνελήφθησαν στη Γερμανία νωρίτερα αυτό το μήνα για φερόμενο προγραμματισμό επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των βάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στη χώρα και ενός άγνωστου ατόμου που θεωρούσαν ως επικριτή του Ισλάμ.


Γερμανοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι τέσσερις από τους υπόπτους - όλοι από το Τατζικιστάν - συνελήφθησαν στις 15 Απριλίου στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Ο πέμπτος ύποπτος, επίσης υπήκοος του Τατζικιστάν, που πιστεύεται ότι ήταν ο ηγέτης του πυρήνα τρομοκρατίας, ήταν ήδη υπό κράτηση μετά τη σύλληψή του τον Μάρτιο του 2019. 

Οι άντρες είναι όλοι ηλικίας μεταξύ 24 και 32 ετών και ήρθαν στη Γερμανία ως πρόσφυγες.
Εντάχθηκαν στο ISIS τον Ιανουάριο του 2019 και έλαβαν εντολή να δημιουργήσουν ένα πυρήνα στη Γερμανία, ανέφεραν οι εισαγγελείς.


Είπαν ότι οι επιθέσεις δεν είχαν προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον, αλλά ότι η ομάδα είχε ήδη αποκτήσει πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά, καθώς και εξασφάλισε οδηγίες και πρόδρομους για την κατασκευή μιας βόμβας από το Διαδίκτυο.


Για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των τρομοκρατικών σχεδίων, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο αρχηγός, ο οποίος αναφέρθηκε ως Ραβσάν Β. και ένας άλλος ύποπτος,  ταξίδεψαν στην Αλβανία για να πραγματοποιήσει μια δολοφονία έναντι 40.000 δολαρίων, αλλά η επιχείρηση κατέρρευσε και επέστρεψαν στη Γερμανία, πρόσθεσε η δήλωση.


Οι άνδρες φέρεται να έρχονται σε επαφή με δύο υψηλόβαθμα στελέχη Ισλαμικού κράτους στη Συρία και το Αφγανιστάν.


Τα τελευταία χρόνια, η Γερμανία έχει δει αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις από τζιχαντιστές, όπως ενός φορτηγού που μπήκε στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου τον Δεκέμβριο του 2016 που σκοτώνοντας 12 ανθρώπους.




--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr