Ιλίρ Μέτα και Στέβο Πενταρόφσκι συνομίλησαν για την κατάσταση των μειονοτήτων


φωτό αρχείου



Απρίλιος 14, 2020. 16:48

 Τίρανα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Ίλιρ Μέτα, πραγματοποίησε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι.


Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση και τα μέτρα που έλαβαν οι δύο χώρες για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση που δημιουργήθηκε από την πανδημία COVID-19 και εξήραν τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπισή της.


Οι πρόεδροι  Ιλίρ Μέτα και Στέβο Πενταρόφσκι εξέφρασαν την προθυμία τους να ανταλλάξουν εμπειρίες και να συντονιστούν, όπου αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου να ξεπεραστούν όσο το δυνατόν συντομότερα η υγειονομική και η κοινωνικοοικονομική κρίση, στο πνεύμα της αλληλεγγύης και της περιφερειακής συνεργασίας.


Οι μειονότητες


Ο Πρόεδρος Μέτα ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την κατάσταση στις περιοχές που κατοικούν οι Αλβανοί και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη φροντίδα που έλαβαν και για τα μέτρα που εφάρμοσαν οι κρατικές αρχές.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του αλβανικού κράτους εξέφρασε την ικανοποίησή του, για το ότι, μέχρι στιγμής, στο Δήμο Πούστετς, όπου ζει η σλαβομακεδονική μειονότητα, δεν υπάρχουν ανησυχητικές περιπτώσεις.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Πρόεδρος Μέτα χαιρέτισε την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, εκτιμώντας ότι αυτή η απόφαση ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη, όχι μόνο στην περιοχή μας.


«Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, ως δύο γειτονικές χώρες, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, και με κοινά ευρωπαϊκά και ευρωατλαντικά οράματα, θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία και τη συμβολή στο όφελος της περαιτέρω ενίσχυσης της συλλογικής ασφάλειας», ανέφερε ο Μέτα.

Në bisedën telefonike me Presidentin e Republikës së Maqedonisë së Veriut, Sh.T.Z Stevo Pendarovksi, shprehëm vullnetin për shkëmbimin e përvojave dhe koordinimin mes dy vendeve tona, ku të jetë nevoja, me qëllim tejkalimin sa më të shpejtë të krizës shëndetësore dhe social-ekonomike të shkaktuar nga #COVID19, në frymën e solidaritetit dhe bashkëpunimit rajonal, si dy shtete fqinje dhe aleate në NATO.
U interesova në veçanti për situatën në zonat e banuara nga shqiptarët dhe shpreha kënaqësinë për kujdesin e treguar dhe masat e marra nga autoritetet shtetërore.
Gjithashtu, shpreha kënaqësinë që deri tani në Bashkinë e Pustecit fatmirësisht nuk kemi asnjë rast shqetësues. 🇦🇱🤝🇲🇰




               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr