Σκόπια- Καθηγητής: «Μακεδονική γλώσσα και αντιπαλότητα Βουλγαρίας – Ελλάδας»



Απρίλιος 26, 2020. 19:30

 Τα αιτήματα της Βουλγαρίας, η Βόρεια Μακεδονία να παραιτηθεί από τη μακεδονική μειονότητα σε αυτήν τη χώρα, καθώς και από την ονομασία του μακεδονικού λαού, ως Μακεδόνες, δεν είναι τίποτε νέο, αλλά παραμένουν ως μέρος των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζει ο καθηγητής πανεπιστημίου Νταλίμπορ Γιοβάνοφσκι στην τηλεόραση Άλφα των Σκοπίων.



Η βουλγαρική κυβέρνηση, με τη λεγόμενη θέση- πλαίσιο από το 2019, ανακοίνωσε τους όρους της για την υποστήριξη της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση για το ίδιο θέμα με μεγάλη πλειοψηφία, δήλωσε ο καθηγητής.


Από την άλλη πλευρά, ο Γιοβάνοφσκι ρωτάει, εφόσον είμαστε λαοί με στενές σχέσεις, γιατί μας λένε συνεχώς ότι είμαστε γηγενείς Βούλγαροι και μας κατηγορούν για παραποίηση της ιστορίας;


Ο Γιοβάνοφσκι πιστεύει ότι η Βουλγαρία μελλοντικά θα πιέζει ολοένα και περισσότερο  τη Βόρεια Μακεδονία να επιλύσει ιστορικά ζητήματα, υπενθυμίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η χώρα να κινηθεί προς την ΕΕ το συντομότερο δυνατόν.


Τα γεωπολιτικά συμφέροντα


Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για το πώς θα επιβάλλουν την επιρροή τους στη Βόρεια Μακεδονία.


Ο καθηγητής επισημαίνει ότι διακυβεύονται γεωπολιτικά συμφέροντα, και αυτό φαίνεται από τη διαμαρτυρία της Βουλγαρίας, όταν επετράπη στην ελληνική πολεμική αεροπορία να διαφυλάττει τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και περαιτέρω δυσαρέσκεια προκαλείται από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι περισσότερο παρούσα στη Βόρεια Μακεδονία με ουσιώδη (οικονομικά) κεφάλαια.


Αντίθετα, οι Βούλγαροι δεν θεωρούν ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας είναι ένα διαφορετικό κομμάτι από την ιστορία τους, κατέληξε ο Γιοβάνοφσκι.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr