Η αλβανική εισαγγελία κατηγορεί τον Φρέντυ Μπελέρη για «τρομοκρατικές πράξεις»



Απρίλιος 20, 2020. 20:55

Τίρανα.


Η Εισαγγελία έκλεισε τον φάκελο της ‘Σφαγής στην Επισκοπή’, όπου σκοτώθηκαν Αλβανοί στρατιώτες το έτος 1994 και κατηγορεί τον Φρέντυ Μπελέρη  για «τρομοκρατικές πράξεις». Ο Μπελέρης έχει κατηγορηθεί και ο φάκελος θα σταλεί στο δικαστήριο, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.



Ο Φρέντυ Μπελέρης έχει αρνηθεί οποιαδήποτε κατηγορία,  αλλά νέα στοιχεία οδήγησαν την εισαγγελία να επανεξετάσει την υπόθεση.

Ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ‘Ομόνοια’ αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία και στις 3 καταθέσεις που έδωσε στην Εισαγγελία.


Η επίθεση στο συνοριακό φυλάκιο της Αλβανίας


Η επίθεση στο συνοριακό σταθμό  Επισκοπή (αλβανικά Peshkëpi) του Αργυρόκαστρου έγινε στις 10 Απριλίου του 1994.


Ένας ειδικός κομάντο της ελληνικής τρομοκρατικής οργάνωσης ‘ΜΑΒΗ’/ "Mavi" -(Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Βόρειας Ηπείρου) διέσχισε τα πράσινα σύνορα με την Ελλάδα και μπήκε στο αλβανικό έδαφος, στο στρατιωτικό σταθμό των συνόρων, όπου εκτέλεσε τον διοικητή του φυλακίου Φατμίρ Σέχου, τον στρατιώτη Άρσεν Γκίνι και τραυματίστηκε τους στρατιώτες  Άρντιαν Βελμίσι, Γιανάκ Ζάκα,Φρεντερίκ Καλέμι. 

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ο τρομοκράτης έλαβε όμηρο έναν από τους άνδρες της συνοριακής μονάδας, τον Κεμάλ Στρόκα, ο οποίος αργότερα αφέθηκε ελεύθερος στα σύνορα και όπως δηλώθηκε είχε πάθει σοβαρό ψυχολογικό σοκ.


Ο Έλληνας κομάντο όταν έφυγε πήρε μαζί του τα πολεμικά όπλα που ήταν στην αποθήκη.
Μέσα σε λίγα λεπτά ο κομάντο, με το όνομα του ένδοξου βασιλιά της Ηπείρου,  «Πύρρος ο Πρώτος», επέστρεψε στην ελληνική επικράτεια και χάθηκε στο σκοτάδι της νύχτας.


Η πρώτη ενέργεια για την απελευθέρωση της Βόρειας Ηπείρου είχε επιτύχει το στόχο της, γράφει χαρακτηριστικά η Gazeta Mapo.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr