Οι Τούρκοι Κιρκάσιοι τίθενται εναντίον του νέου Συντάγματος στη Ρωσία


 Φωτό από τη ρωσική ιστοσελίδα «Καύκασος - Πραγματικότητα»


Απρίλιος 2, 2020. 20:51


Ο δημόσιος οργανισμός στην Τουρκία «CherkessFed» (Ομοσπονδία Κιρκάσιων- Τούρκων) απευθύνθηκε στα ευρωπαϊκά και ρωσικά ιδρύματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να τους υποστηρίξουν σχετικά με τις τροπολογίες που πρότεινε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτό αναφέρεται από τη ρωσική ιστοσελίδα «Καύκασος Πραγματικότητα».



Η διαμαρτυρία των Τούρκων Κιρκάσιων είναι κατά των τροποποιήσεων που ορίζουν στο Σύνταγμα της Ρωσίας ότι «η (ρωσική) γλώσσα διαμορφώνει το κράτος» και ότι η ρωσική εθνικότητα χαρακτηρίζεται ως ‘διαμορφωτής του κράτους’.


Οι Τούρκοι Κιρκάσιοι πιστεύουν ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις παραβιάζουν τις ομοσπονδιακές αρχές που ορίζονται στο Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα, στα κριτήρια της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Σύμφωνα με αυτούς οι τροποποιήσεις που προωθούνται στο Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα ωθήσουν περαιτέρω τη Ρωσία μακριά από τις αρχές ενός δημοκρατικού και ομοσπονδιακού κράτους.


«Θέλουμε να ενημερώσουμε το ευρωπαϊκό κοινό για την κατάσταση με τις τροποποιήσεις στο ρωσικό νόμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της «CherkessFed», Γιλμάζ Ντονμέζ.


Σχετική έκκληση- διαμαρτυρία θα αποστείλουν και στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως αναφέρεται.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr