Πρωθυπουργός Βουλγαρίας σε κανάλι των Σκοπίων: «κανείς δεν σας απαγορεύει να μιλάτε όποια γλώσσα θέλετε»



Απρίλιος 27, 2020. 20:46

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι της Βόρειας Μακεδονίας Sitel, που έγινε διαδικτυακά, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, αναφέρθηκε στα πράγματα που συνδέουν τις δύο χώρες και επανέλαβε την αρχική υποστήριξη της Βουλγαρίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας.



Σε ερώτηση εάν η Βουλγαρία θα κόψει την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας πριν από την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι οι επιτροπές ιστορικών και εκπαιδευτικών θεμάτων πρέπει να  ομονοούν και να βρίσκουν αμοιβαία αποδεκτούς όρους το συντομότερο δυνατό σχετικά με τις προσωπικότητες και τα ιστορικά γεγονότα που δεσμεύουν τις δύο πλευρές, λαμβάνοντας ως παράδειγμα συμβιβασμού αυτό που επιτεύχθηκε με τον Τσάρο Σαμουήλ.


Ερωτηθείς για την αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Βουλγαρία εμμένει στη διατύπωση της Συμφωνίας Φιλίας και Γειτονίας μεταξύ των δύο   χωρών, που αναφέρεται ως «η επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας σύμφωνα με το σύνταγμά της».


Είπε μάλιστα «κανείς δεν σας απαγορεύει να μιλάτε όποια γλώσσα θέλετε».


Πρόσθεσε ότι με την Συμφωνία Φιλίας έγινε δυνατή η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και έδωσε το πράσινο φως στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ.
Τόνισε ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί να παραιτηθεί από την ιστορία και ιστορικά πρόσωπά της.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr