La Stampa: Οι Ιταλοί απαντούν στη Ρωσία: το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης μας είναι απαράβατο



 Απρίλιος 4, 2020. 09:58

«Το φορτίο της ρωσικής βοήθειας που έφθασε στην Ιταλία έφερε μαζί διαμάχες και δηλητήρια που επέκριναν αυστηρά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών: δημιουργήθηκαν αμφιβολίες σχετικά με το μέγεθος και την ποιότητα του φορτίου, ανησυχίες από την Ιταλική Υπηρεσία Πληροφοριών σχετικά με την παρουσία Ρώσων στρατιωτικών αντί για παράδειγμα των εμπειρογνωμόνων του ρωσικού Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, που γενικά αναλαμβάνει τέτοιου είδους αποστολές», σημειώνει η ιταλική εφημερίδα La Stampa σε πρωτοσέλιδό της.



Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ιταλικές ανησυχίες όπως εκφράστηκαν στον ιταλικό Τύπο, ενόχλησαν τη Ρωσία, μια ενόχληση που εκφράστηκε από τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στρατηγό Ιγκόρ Κονασένκοφ στο σημείωμά του, ο οποίος κατέκρινε συγκεκριμένα τον αρθρογράφο Τζάκομπο Λακομπόνι -συντάκτη άρθρων σχετικά με το θέμα.


Στο ζήτημα επενέβησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ιταλιας, Λουίτζι ντι Μάιο και Λορέντζο Γκουερίνι. 

Σε κοινό σημείωμά τους αναφέρουν:


«Η Ιταλία είναι ευγνώμων στη Ρωσία για τη βοήθεια, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί παρά να κατηγορήσει τον ακατάλληλο τόνο ορισμένων εκφράσεων που χρησιμοποιεί ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας σε ορισμένα άρθρα στον ιταλικό τύπο.
  Η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα να επικρίνουμε - συνεχίζει το σημείωμα - είναι θεμελιώδεις αξίες της χώρας μας, καθώς και το δικαίωμα απάντησης.
Σε αυτή τη στιγμή παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης, το καθήκον παρακολούθησης και ανάλυσης του ελεύθερου Τύπου παραμένει πιο σημαντικό από ποτέ».


Μάλιστα, αναφέρεται ότι η Ιταλία δεν έχει κάνει γεωπολιτική στροφή  προς τον άξονα της Μόσχας ή του Πεκίνου.


Στο θέμα αυτό, σύμφωνα με την «La Stampa», σε συνέντευξή του στο Γερμανικό εβδομαδιαίο Spiegel, ο υπουργός Λουίτζι ντι Μάιο διευκρίνισε:


  «Η Κίνα μας βοήθησε πολύ στην πρώτη φάση, αλλά και πολλές άλλες χώρες μας υποστήριξαν: εκτός από τους Ρώσους είναι η Αλβανία, η Κούβα και η Πολωνία.
Προστατευτικές συσκευές - είπε ο υπουργός - έφθασαν από τη Γαλλία. Η Γερμανία καλωσορίζει Ιταλούς ασθενείς και ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump θέλει να μας στηρίξει με 100 εκατομμύρια δολάρια.
Η Ιταλία ήταν πάντα μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά παραμένουμε στην Ευρω-Ατλαντική Συμμαχία».


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr