Ερωτήματα για την εγκατάσταση αμερικανικών Patriot στο Ιράκ



Απρίλιος 2, 2020. 18:34


Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να αναπτύσσουν συστήματα αεροπορικής άμυνας Patriot  στο Ιράκ, σχεδόν δύο μήνες μετά την επίθεση κατά των αμερικανικών δυνάμεων με ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους, όπως επιβεβαίωσαν την Τρίτη οι αμερικανικές και ιρακινές στρατιωτικές πηγές.


Σύμφωνα με το France 24, το Ιράν προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οδηγεί τη Μέση Ανατολή σε καταστροφή, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, με την τοποθέτηση πυραύλων αεροπορικής άμυνας Patriot στο Ιράκ.


 Μία από αυτές τις συστοιχίες Patriot εγκαταστάθηκε στη βάση Άιν αλ Άσαντ, όπου εγκαταστάθηκαν την περασμένη εβδομάδα Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχου τον οποίο επικαλείται ιρακινή στρατιωτική πηγή, όπως αναφέρει η κουρδική «ROJnews».


Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι άλλη μια συστοιχία έχει φτάσει στη βάση Χόλερ, στο Ιρακινό Κουρδιστάν, προσθέτοντας ότι άλλες δύο συστοιχίες Patriot βρίσκονται ακόμη στο Κουβέιτ, σε αναμονή μεταφοράς στο Ιράκ.


Η κυβέρνηση του Ιράκ αντιτάχθηκε στην ανάπτυξη του αμερικανικού αμυντικού συστήματος, φοβούμενη ότι ο γείτονάς του, το Ιράν, εχθρός των ΗΠΑ, θα το θεωρούσε απειλή και κλιμάκωση της έντασης.


Η αμερικανική κίνηση συνέπεσε με την απόσυρση των διεθνών δυνάμεων του συνασπισμού και των αμερικανικών δυνάμεων από τις θέσεις τους  σε στρατιωτικές βάσεις στο Άλ Κάιμ, Καγιάρα και στην περιοχή «K1» στο Κιρκούκ καθώς και στη Νινευή.


Στις 30 Μαρτίου, ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Αντέλ Αμπντέλ Μαχντί, αντιτάχθηκε σε οποιαδήποτε επιθετική στρατιωτική δράση χωρίς την έγκριση της ιρακινής  κυβέρνησης, δίχως να αναφερθεί στους Patriot.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr