Βούλγαρος Λαογράφος του 19ου αιώνα: Οι Σλαβομακεδόνες μας αποκαλούν Τατάρους!

«Βούλγαρος λαογράφος του 19ου αιώνα: Οι Μακεδόνες μας  λένε ότι είναι αρχαίοι και εμείς είμαστε Τάταροι!»


Μάιος 2, 2020. 19:53

Σκόπια.

«Μετά τη σκανδαλώδη δήλωση του πρώην Γιουγκοσλάβου κομμουνιστή Ντένκο Μαλέσκι, ότι οι Σλαβομακεδόνες  και οι Βούλγαροι ήταν κάποτε ένα έθνος, διεξάγεται έντονη συζήτηση και στις δύο χώρες», γράφει η ιστοσελίδα των Σκοπίων Λίντερ.



Φαίνεται όμως ότι η δήλωση του Μαλέσκι, που υποστηρίχθηκε από αρκετούς αριστερούς διανοουμένους στη χώρα, είναι αντίθετη με τα γεγονότα που παρουσίασαν ακόμη και οι Βούλγαροι ιστορικοί.


Ο Πέτκο Σλαβέϊκοφ, ένας από τους πιο διάσημους Βούλγαρους λαογράφους – ιστορικούς που γεννήθηκε το 1827 και πέθανε το 1895, ήρθε στη σημερινή Βόρεια Μακεδονία (τότε ήταν υπό των Οθωμανών) για να συλλέξει λαογραφικό υλικό για βιβλίο της βουλγαρικής λαογραφίας. Αλλά, όπως γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του, οι άνθρωποι που συνάντησε του είπαν ότι δεν ήταν Βούλγαροι.


Γράφει χαρακτηριστικά:

«Έχουμε ακούσει πολλές φορές από τους ‘Μακεδόνες’ ότι δεν είναι Βούλγαροι αλλά Μακεδόνες, απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων και πάντα περιμέναμε αποδείξεις για αυτό, χωρίς να τις έχουμε. Οι ‘Μακεδόνες’ δεν μας έδειξαν ποτέ τα βασικά μιας τέτοιας άποψης. 


Αντιθέτως,  αυτοχαρακτηρίζονται ως ‘Μακεδόνες’, αλλά δεν μπορούν με τίποτα να το αποδείξουν. 

Έχω ακούσει και άλλους ισχυρισμούς. Ορισμένοι διαφωνούν ότι είμαστε ένας (λαός) για τον εξής λόγο: ότι αυτοί είναι καθαροί Σλάβοι και ότι οι Βούλγαροι είναι Τάταροι ή ξέρω γω τι», γράφει ο Σλαβέικοφ.


Οι Βούλγαροι ιστορικοί – συνεχίζει το δημοσίευμα- λένε συχνά ότι η κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία από-βουλγαροποίησε τον εδώ πληθυσμό.

 Αλλά, ο εδώ πληθυσμός έλεγε στους Βουλγάρους τα ίδια πολύ πριν από την άνοδο του κομμουνισμού.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr