Σκόπια: Κυκλοφόρησε Άτλας των σλαβομακεδονικών διαλέκτων



Μάιος 27, 2020. 21:33

Δημοσιεύθηκε από την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Βόρειας Μακεδονίας ο Γλωσσικός Άτλας των Σλαβομακεδονικών διαλέκτων, ο οποίος περιέχει 50 διαλέξεις και θρύλους που καλύπτουν την περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας. Εμπεριέχεται στον Γενικό Σλαβικό Γλωσσικό Άτλαντα.



Σύμφωνα με την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών ο Γενικός Σλαβικός Γλωσσικός Άτλας είναι ένα από τα έργα της Διεθνούς Επιτροπής  Σλαβικών Γλωσσών και έχει διεθνή και πολυμερή χαρακτήρα.


Ο Γενικός Σλαβικός Γλωσσικός Άτλας εκπροσωπεί 13 εθνικές ακαδημίες επιστημών ή/ και αρμόδια ιδρύματα από όλες τις σλαβικές χώρες.


Οι άτλαντες αυτοί χαρτογραφούν τα αποτελέσματα 3454 ζητήματα διαλέκτων που συλλέχθηκαν σε περισσότερους από 850 οικισμούς σε ολόκληρη τη γεωγραφική έκταση της σλαβικής γλώσσας, ενώ η Βόρεια Μακεδονία αντιπροσωπεύεται με 24 οικισμούς.


«Με αυτό το διεθνές έργο, για πρώτη φορά στην ιστορία της σλαβικής γλωσσολογίας, σύμφωνα με ένα μόνο πρόγραμμα και μια μεταγραφή, όλες οι σλαβικές γλώσσες και οι διάλεκτοι τους διερευνούνται σε μια τεράστια γεωγραφική έκταση την οποία καταλαμβάνουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο», αναφέρει η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Βόρειας Μακεδονίας.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr