«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις απάντησαν στην Ελλάδα για τις ασκήσεις στο Αιγαίο»



Μάιος 17, 2020. 21:34


«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προειδοποίησαν την Ελλάδα, η οποία ήθελε να πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις γύρω από τα νησιά Ψαρά, Χίο και Σάμο, δημοσιεύοντας δύο ξεχωριστά Navtex», γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.



Οι εμπειρογνώμονες επεσήμαναν – συνεχίζει το δημοσίευμα- ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για πρώτη φορά έδωσαν έμφαση στη Λωζάνη  και σημείωσαν ότι η Ελλάδα έχει ακυρώσει τις ασκήσεις μετά τα Navtex.


Μέσω των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στο Αιγαίο,  η Τουρκία προετοιμάστηκε να μεταφέρει την ελληνική εισβολή στις διεθνείς πλατφόρμες για την στρατικοποίηση των νησιών φέρνοντας στο τραπέζι τον χάρτη της Λωζάνης.


Η Ελλάδα,  που θέλει να πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις γύρω από τα νησιά Ψαρά, Χίο και Σάμο, τα οποία βρίσκονται σε ‘άτυπο στρατιωτικό καθεστώς’, ειδοποιήθηκε με δύο ξεχωριστά Navtex που δημοσιεύθηκαν στις 30 Απριλίου και 15 Μαΐου.


Το Τμήμα Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας του τουρκικού ναυτικού στη Σμύρνη εξέδωσε την ακόλουθη Navtex (γράφει το δημοσίευμα):


«Το μη στρατιωτικό καθεστώς του νησιού Ψαρά, που καθορίστηκε από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, παραβιάστηκε. Κατά συνέπεια των κανόνων του διεθνούς δικαίου ο σκοπός της στρατιωτικής χρήσης του νησιού, ο οποίος βρίσκεται σε στρατιωτική κατάσταση, είναι απαράδεκτος.
 Παραβιάστηκε το άτυπο στρατιωτικό καθεστώς των Νήσων Χίου και Σάμου που καθορίστηκε από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923 ».


Σύμφωνα με τον καθ. Δρ Εμέτε Γκοζουγκιουζέλι του πανεπιστημίου της Μεσογείου (Akdeniz) η αναβολή από το Γενικό Επιτελείο της Ελλάδας της πολυδιάστατης άσκησης «Καταιγίδα- 20» με το πρόσχημα της επιδημίας του κορωνοϊού είναι μια σημαντική επιτυχία της Τουρκίας καθώς επιβεβαιώθηκε η απήχηση των τουρκικών Navtex, όπως σημειώνεται.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr