Σλαβομακεδόνες του Πιρίν κέρδισαν δίκη στο Στρασβούργο εναντίον της Βουλγαρίας



Μάιος 29, 2020. 08:00

Σλαβομακεδόνες από τη Βουλγαρία δικαιώθηκαν εναντίον της Βουλγαρίας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

Με χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, οι  Σλαβομακεδόνες στη Βουλγαρία κέρδισαν μια μεγάλη νίκη εναντίον της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη διαμάχη που συνεχίζεται ενώπιον του Δικαστηρίου στο Στρασβούργο από το 2013.


Η ετυμηγορία έρχεται μόλις δέκα ημέρες πριν από την ανακοίνωση βέτο της Βουλγαρίας εναντίον της Βόρειας Μακεδονίας στη διαδικασία έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών της χώρας στην ΕΕ.


Η «Μακεδονική Λέσχη Εθνικής Ανοχής στη Βουλγαρία», μια ένωση που εδρεύει στο Μπλαγκόεβγκραντ και ο πρόεδρός της  είναι ο Άγγελος Κιρίλοφ Ραντόνοφ, πολίτης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, κατέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο στις 10 Οκτωβρίου 2013, μέσω του δικηγόρου Τόνι Μενκινόσκι.


 Η Βουλγαρία καταδικάστηκε για παραβίαση του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι, επειδή αρνήθηκε να εγγράψει την ίδρυση της Ένωσης, η οποία σύμφωνα με τη δραστηριότητά της οι Σλαβομακεδόνες έχουν δικαίωμα να καλλιεργήσουν και να επιβεβαιώσουν τα εθνικά χαρακτηριστικά και παραδόσεις της καταγωγής τους που είναι  διαφορετικά από αυτά της Βουλγαρίας.


Η "Μακεδονική Λέσχη για την Εθνική Ανοχή στη Βουλγαρία" είναι μια ένωση που στο καταστατικό της επιβεβαιώνει τα δικαιώματα των (Σλαβο) Μακεδόνων ως ξεχωριστής εθνοτικής ομάδας στη Βουλγαρία.


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο καταδίκασε χθες τη Βουλγαρία, αποφασίζοντας ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι σύμφωνα με το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των «Μακεδόνων» στη Βουλγαρία. 


Τώρα, η Βουλγαρία υποχρεούται, σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, να εγγράψει την «Μακεδονική Λέσχη Εθνικής Ανοχής στη Βουλγαρία» και να τους καταβάλει αποζημίωση 7.500 ευρώ εντός 3 μηνών.


«Με αυτήν τη μεγάλη νίκη στο Στρασβούργο, οι ‘Μακεδόνες’ στη Βουλγαρία βοηθούν πολύ τη Βόρεια Μακεδονία να αντιμετωπίζει τις πολιτικές συνθήκες από την επίσημη  θέση της Σόφιας εναντίον της εθνικής μειονότητας της Βόρειας Μακεδονίας στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας. 

»Με αυτήν την ετυμηγορία, τώρα στη Βουλγαρία θα υπάρχει «Ένωση Μακεδόνων» σε συνθήκες όπου η κυβέρνηση της  Σόφιας επιδιώκει την κατάργηση ή την αγνόηση της μακεδονικής γλώσσας», όπως σημειώνεται.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr