Πως οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών καταδιώκουν Γκιουλενιστές σε όλη την Ευρώπη



Μάιος 12, 2020. 21:22

Οι συντάκτες του δικτύου του Telegram "Rybar"  μιλούν για έγγραφα που εμφανίζονται στον κύριο Τουρκικό Οργανισμό Πληροφοριών (ΜΙΤ), τα οποία δείχνουν μια μεγάλης κλίμακας παρακολούθηση των Τούρκων πολιτών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.



 Μάλιστα, η «Nordic Research and Monitoring» ισχυρίζεται ότι ο τουρκικός Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών (MIT) πραγματοποίησε παράνομη παρακολούθηση κριτικών της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία, τη Δανία, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία.


Το Nordic Monitor δημοσίευσε έγγραφα της 19ης Μαρτίου 2019, τα οποία επιβεβαιώνουν το γεγονός της επιτήρησης των Τούρκων πολιτών που κατοικούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


 Ο λόγος για την παρακολούθηση ήταν η απόρριψη από αυτούς των ισλαμικών απόψεων και η κριτική της ηγεσίας της Άγκυρας και προσωπικά του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Σκοπός της παρακολούθησης είναι η συλλογή ενοχλητικών στοιχείων και πληροφοριών για τους επικριτές του τουρκικού καθεστώτος, ακολουθούμενη από την προετοιμασία αιτημάτων από το Υπουργείο Εξωτερικών και την Ιντερπόλ για την έκδοση ως ‘απαράδεκτων πολιτών’ στην πατρίδα τους.


Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν το γεγονός της επιτήρησης 11 Τούρκων πολιτών που είναι ύποπτοι ότι έχουν σχέσεις με το κίνημα των Γκιουλενιστών - επιπλέον, τα έγγραφα που διαθέτει η Nordic Monitor υπαινίσσονται ότι αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος των φακέλων των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών για τους Γκουλενιστές σε όλο τον κόσμο.


Για παράδειγμα, ένα από τα αντικείμενα παρακολούθησης ήταν ο Μπαχατίν Καρατάς/ Bahattin Karataş , ο οποίος ζούσε στη Δανία και τώρα έχει γίνει κάτοικος του Βελγίου.  Εθελοντής και ακτιβιστής του κινήματος μπήκε στην άποψη των τουρκικών ειδικών υπηρεσιών για την εκπαίδευση παιδιών Κούρδων σε φτωχές περιοχές της Τουρκίας.


Επί χρόνια είχε εργαστεί στην ανατολική επαρχία του Βαν, βοηθώντας και διδάσκοντας παιδιά Κούρδων. Βοήθησε στη δημιουργία του καλύτερου ιδιωτικού σχολικού δικτύου στην επαρχία με το όνομα Serhat, παρέχοντας εκπαίδευση σε παιδιά Κούρδων από μειονεκτικά περιβάλλοντα.


Το 2016, με εντολή των τουρκικών αρχών, τα σχολεία, με τη συνήθη έννοια, έκλεισαν και η υποδομή τους μετατράπηκε σε θρησκευτικά και εκπαιδευτικά κέντρα του οργανισμού Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Τώρα στα κέντρα και τα σχολεία μιλούν για το πολιτικό Ισλάμ και την ιδεολογία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν.



Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, η Τουρκία απέστειλε πάνω από 60.000 αιτήματα για σύλληψη υπόπτων στο πραξικόπημα μέσω της Ιντερπόλ.


 Η Ιντερπόλ έπρεπε τότε να αφαιρέσει το δικαίωμα έρευνας από τις τουρκικές αρχές, καθώς αυτό παραβίασε άμεσα το σύνταγμα του οργανισμού (το άρθρο 3 της Ιντερπόλ αναφέρει: « ... απαγορεύεται αυστηρά η χρήση του Οργανισμού για παρέμβαση πολιτικού, στρατιωτικού, θρησκευτικού ή ριζοσπαστικού χαρακτήρα »).


Σύμφωνα με το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης, 161 δημοσιογράφοι φυλακίζονται στις τουρκικές φυλακές, για να μην αναφέρουμε μισό εκατομμύριο Τούρκους πολίτες που κατηγορούνται ότι έχουν σχέσεις με Γκιουλενιστές.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr